Türkiye\'nin çeltik ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Çankırı Kızılırmak ilçesinde çiftçiler, hasat sezonuyla hummalı çalışmalara başladı. Çiftçiler, büyük emeklerle ürettikleri çeltiği yere serdikleri örtülerin üzerinde kurutuyor.
Türkiye'nin çeltik ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Çankırı Kızılırmak ilçesinde çiftçiler, hasat sezonuyla hummalı çalışmalara başladı. Güneşli havalarda çeltiği biçen üreticiler, mahsulü örtülere sererek kurutmayı tercih ediyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, hasatla çeltik kurutma sezonunun da başladığını söyledi.
Çeltiği kurutmak için son teknoloji makineler bulunduğuna dikkati çeken Gamzeli, şöyle konuştu:
"Biçerdöverden alınan çeltik, çadırlarda kurutuluyor. Makineyle kurutma kolay ve pahalıyken, çadırların üzerinde kurutma yöntemi ucuz ama biraz yorucu oluyor. Üreticiler, aileleriyle harmanındaki çeltiği önce ince şekilde seriyor. Çadırlara serilen çeltik, güneşin altında nemini yavaş yavaş kaybediyor. Bu sayede de kuruyor. Çiftçi, kuruyan çeltiği toplayıp yağışlardan etkilenmemesi için çadırların altına biriktiriyor."
Gamzeli, üreticilerin hummalı çalışma içinde olduğunu belirterek, "Artık çiftçiler, çeltiği kurutup harmana yığmaya başladı. Artık alıcıları bekliyoruz. Umarız çiftçimiz güzel sezon geçirir" dedi.
Üretici Köksal Alantor da, çeltiğin çiftçiler için önemli gelir kaynağı olduğunu ifade etti.
Çeltik, su içinde olduğundan nemli hasat edildiğini aktaran Alantor, "Çeltik, aylarca su içinde kalıyor. Biçime 15 gün kala suyu kesilerek kurumaya bırakılıyor ama yeterince kurumuyor. Bu nedenle nemli şekilde biçerdöverle biçiliyor. Biçerdöverden alınan nemli çeltik, traktörlerle harmanlara taşınıyor. Bundan sonra kurutma işlemleri başlıyor" şeklinde konuştu.
Hava sıcaklığına göre çeltiğin 2 ya da 3 günde kuruduğunu anlatan Alantor, "Elimizle çeltiğin ne kadar kuruduğunu kontrol ediyoruz. Yeterli kuruluğa geldiğinde, küreklerle topluyoruz. Bir yere yığıyoruz, bu sefer de içindeki tozları küreklerle savurup ayırıyoruz" diye konuştu.
Kurutma döneminin bir ayı geçtiğine işaret eden Alantor, şunları dile getirdi:
"Çadırlar üzerinde sererek kurutma süreci uzatıyor. Günde belki bir ya da 2 ton çeltik ancak kurutulabiliyor. Kurutma makinesinin fiyatının pahalı olması nedeniyle bu bölgede birçok insan ailesiyle çeltiklerini bu şekilde kurutuyor. Makineyle kurutma yapıldığında birkaç gün içerisinde bitecek iş bu yöntemle bazen bir ayı geçiyor. Bu yıl çeltikte verim düşük ama fiyatlar şimdilik güzel. Umarız verimden kaybettiğimizi fiyattan çıkartacağız."