Çanakkaleli kadın girişimcinin büyük başarısı

16 April Wednesday, 2014
Çanakkale’de kadın girişimci Aygül Kemerli, Güney Marmara Kalkınma Ajansı\'nın desteklediği projeyle daha modern ortamda üretim yapmaya başladı. Kadın girişimcinin hedefi ise ürünlerini yurt dışına satmak.
Çanakkaleli kadın girişimcinin büyük başarısı

Gelibolu ilçesinde yaklaşık 60 yıl önce babası tarafından kurulan yağlı ve tuzlu balık üretim tesisinin başına geçen Aygül Kemerli, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın (GMKA) desteklediği projeyle daha modern ortamda üretim yaparak, ürünlerini yurt dışına satmayı hedefliyor.

Biga'nın Kemer köyünden yıllarca Gelibolu'ya gelen Aygül Kemerli'nin babası Selahattin Kemerli 1950'li yıllarda balık işine girdi. Kemerli, 1970'li yıllarda balık konserveciliğinde en parlak dönemini yaşadı. O sıralar Türkiye'nin neredeyse yağlı ve tuzlu sardalye ile konserve balık ihtiyacı Gelibolu'dan karşılandı.

Selahattin Kemerli, 1973 yılında İstanbul'a ürün götürdüğü sırada trafik kazası geçirince, firmada kadınların hakimiyeti başladı. Eşini kaybeden Halime Kemerli, fabrikanın kapanmasına gönlü razı olmayınca işlerin başına geçti. Bir süre üretimi sürdüren fabrikada, 1995 yılına gelindiğinde koltuğa Kemerli'nin kızı Aygül Kemerli oturdu.

Kemerli'nin fabrikanın gelişimi konusunda hazırladığı yaklaşık 300 bin liralık proje GMKA'dan destek gördü. Ajansın sağladığı finansmanla kapasite artırımı ve ürün çeşitlendirmesine yönelik yeni üretim teknolojilerini uygulama aşamasına geçen Kemerli, daha modern ortamda üretim yaparak, ürünlerini yurt dışına satmayı amaçlıyor.

Kemerli, yaptığı açıklamada, "Eski bir kültür, tuzlu balık, meşhur Gelibolu sardalyasının üretimini devam ettiriyoruz. Bu ürünler, sadece Gelibolu'da yapılmakta. Hem tarihsel, kültürel hem de manevi anlamda önemli bir değeridir Gelibolu'nun" dedi.

Proje sayesinde, modern ve hijyen ortamda üretim yapıp, ürünlerini yurt dışı pazarda satabileceğini aktaran Kemerli, hayalinin Gelibolu dışında küçük bir butik balık fabrikası kurmak olduğunu kaydetti.

Kemerli, projenin kabulünden itibaren yorucu ama keyifli bir sürece girdiklerini ifade ederek, "Bu bayrağı devralıp, fabrikanın modernizasyonu ve yeni ürünleri elde etmek, bunun tanıtımını sağlamak, kurumsallaşmak, büyümek, var olduğunu göstermekle, kendim ve ekibim adına büyük bir iş yaptığımı düşünüyorum" diye konuştu.