Kimyasal gübre kullanımının en aza indirilmesini hedefleyen yeşil gübreleme paneli Çanakkale’de zeytin bahçesine uygulandı.
“Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Çanakkale’de zeytin bahçelerinde yeşil gübreleme paneli yapıldı.
Gerçekleştirilen panele; Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel , çok sayıda akademisyen ve zeytin üreticisi katıldı.
Çanakkale Tarım Ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ yaptığı konuşmada “Eceabat İlçemiz zeytincilikle öne çıkan bir tarımsal yapıya sahip. Çanakkale’nin zeytin varlığının yaklaşık olarak %10’nu Eceabat İlçemizde. İl genelinde 35 bin ton zeytinyağı üretiyoruz. Eceabat ilçemize baktığımızda 3 ile 4 bin ton arasında bir zeytinyağı üretildiğini görüyoruz. Zeytinde verimi, kaliteyi arttırabilmemiz için bazı farklı yöntemleri de denememiz gerekir. Bu nedenle denemeler, gösteri alanları kurmak için projeler geliştirdik. Bunlardan bir tanesi de Zeytin alanlarında yeşil gübreleme projesi. Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsüyle birlikte bu yıl bu projeyi yürüteceğiz. Yeşil gübrelemeyle biz; ürettiğimiz zeytinlerin daha kaliteli, verimi yüksek ve aynı zamanda çevreyi koruyan, ekolojik sistemi koruyan, insan sağlına daha faydalı olan üretim modeliyle Eceabat İlçemizde bir uygulama yapacağız. Kimyasal gübre kullanım miktarını azaltmalıyız. Bu proje kapsamında yapmış olduğumuz yeşil gübrelemedeki amacımız; toprağın kalitesini arttırarak, organik madde oranın en az %4 - %5 seviyelerine çıkarmak. Biz bu anlamda yeşil gübrelemeyi çok önemsiyoruz. Almış olduğumuz 7 ton fiğ tohumunu 50-60 işletmemize dağıtarak ekimini yaptırıp, Burada yeşil gübrelemenin zeytinliklerimize sağlayacağı faydaları zaman içerisinde hep birlikte göreceğiz ”dedi.
Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yücel Tokgöz ise ” Proje, İlçemizin temel geçim kaynaklarından biri olan zeytin üretiminde verimi, kaliteyi, hastalık ve zararlılara olan dayanıklılığı artırmak için, öncelikle toprağın organik maddesinin arttırılması, kimyasal gübrelere olan bağımlılığın azaltılarak doğa dostu ve daha az maliyetli üretim yapılması amacıyla hayata geçirildi. Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içerisinde iki üretim sezonu boyunca yürütülecek proje kapsamında ilçemizin çeşitli bölgelerinde zeytin bahçelerinde yeşil gübreleme demonstrasyonları kurularak bu bahçelerden alınan toprak, yaprak ve meyve örneklerinin analiz ettirilip değişimler takip edilecektir ”sözlerini ekledi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat fakültesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Nuray Mücella Müftüoğlu, Prof. Dr. Harun Baytekin ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsünden Ziraat Mühendisi İdris Çılgın tarafından yapılan sunumların ardından üreticilerin soruları cevaplandırılarak panel sona erdi.
çanakkale
zeytin
yeşil gübreleme
verim
panel