Çanakkale’de Tarımsal Kuraklık İl Kriz Yönetimi 2017 Yılı Toplantısı yapıldı.
Çanakkale’de tarımsal kuraklık toplantısı yapıldı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü binasındaki toplantıda suyun önemi üzerinde durularak Çanakkale’nin su potansiyeli konuşuldu.
Tarımsal Kuraklık İl Kriz Yönetimi 2017 Yılı Toplantısı’na Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, ilgili kurum amirleri, şube müdürleri, ilçe müdürleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden görevlendirilen öğretim görevlileri, sulama birlik başkanları, sulama kooperatifi başkanları ve teknik personel katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ yaptı. İl Müdürü
Erdem Karadağ şu açıklamalarda bulundu:
“Su, yeryüzünde hayatın kaynağıdır. Bütün canlılar hayatlarını devam ettirebilmeleri için mutlak suya ihtiyaç duyarlar. Eski çağlardan günümüze kadar medeniyetin beşiği olarak adlandırılan bölgeler her zaman su havzalarının yakınında kurulmuş, medeniyetler suyun hayat verdiği topraklarda yeşermiştir. Ülkemizde toplam sulanabilir 8,7 milyon hektar arazinin 4,7 milyon hektarı sulanabilmektedir. Türkiye'de hali hazırda sulanan alanın yaklaşık yüzde 94'ünde açık kanal sistemleri, yüzde 6'lık kısmında ise basınçlı sulama sistemleri bulunmaktadır. Sulama metodu olarak yüzde 90 oranında salma sulama, yüzde 8 oranında yağmurlama, yüzde 2 oranında da damla sulama yöntemi kullanılmaktadır.
İlimizde çeltik dışındaki alanların, yaklaşık yüzde 88-90’ında basınçlı sulama yöntemlerinden yağmurlama ve damla sulama yöntemi kullanılmaktadır. Dünyada tarım alanların yüzde 15’i sulanmakta ancak elde edilen ürünün yüzde 40’ı bu alanlarda üretilmektedir. Çanakkale ilindeki 331 bin 633 hektar tarım arazisinin 113 bin 258 hektarı (yüzde 34) sulamaya elverişlidir. İlde sulama amaçlı olarak kamu kurumları tarafından yaptırılan 8 baraj, 47 gölet, 25 bent-kaynak, 9 derin-keson kuyu bulunmaktadır. Bu yapılardan 2016 yılında toplam 77.951 hektar alan sulanmış olup 34.016 üretici faydalanmıştır. Küresel ölçekte en büyük sorunlardan biri olan kuraklık; başta tarım ve gıda olmak üzere, doğal çevre, kent yaşamı, kalkınma, ekonomi, teknoloji, temiz su ve sağlık gibi hayatımızın hemen hemen her aşamasını etkileyebilecek bir tehdittir. Kuraklık, yağışın uzun yıllar ortalamasından daha az gerçekleşmesi ile ortaya çıkan ve herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde meydana gelebilecek olan doğal bir iklim olayıdır. Tarımsal Kuraklıkla Mücadelede tüm kurumlar el birliği ile birlikte hareket etmeliyiz.”
Toplantı, 2016-2017 üretim sezonunda Çanakkale de bitkilerin gelişme durumları, baraj ve göletlerin doluluk oranları, içme suyu rezervleri, 2017 yılı yağı rejimi, sulama da tasarruf sağlamak için kapalı damla sulama sistemi konularında yapılan sunumlarla devam etti.
Tarımsal kuraklık ve sulama konusunda görüş alış verişinin yapılması, birlik ve kooperatif başkanlarının sorularının cevaplanmasının ardından toplantı sona erdi.
çanakkala
kriz yönetimi
erdem karadağ
kuraklık
su
suyun önemi
tarımsal sulama