Çanakkale'de İl Tarımsal Kuraklık Eylem planın amacı, stratejisi, İl Kuraklık Eylem Planındaki eylem adımlarını değerlendirmek ve ileriye dönük hedefleri belirlemek amacıyla Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi toplantısı yapıldı.
Vali Yardımcısı Cezmi Batuk başkanlığında gerçekleşen toplantıya Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, İl Tarımsal Kuraklık Kriz Merkezi üyesi kurumların yetkilileri, üretici örgütleri, sulama kooperatifleri ve sulama birlikleri başkanları katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan İl Müdürü Erdem Karadağ, yaptığı açıklamada tarımsal Kuraklığın üretimi etkileyen en önemli doğal afet olduğunu belirtti. Karadağ, ülkemizde de belli periyotlarla kuraklık yaşandığını, kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak için de kuraklık öncesi gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.
Karadağ, “Bugün yapılan toplantının amacı da bu. İl Müdürlüğü olarak haftalardır fenolojik gözlemler yapılıyor ve ilimize genel anlamda baktığımızda da birincil ürünler bazında herhangi bir tarımsal kuraklık riski bulunmuyor. Sulu tarım alanlarında ekilecek ürünlerin, baraj ve göletlerin doluluk oranları belirleyecektir. İl ve ilçelerimizde bulunan bütün baraj ve göletlerin sulama sahaları içerisinde yer alan ürün deseninin sulama sistemlerine göre ne kadar su ihtiyaçlarının bulunduğu ve tarımsal sulamada kullanılacak su ihtiyacımızın ne olduğu konularında ilgili Şube Müdürlüğümüze örnek bir çalışma yaptırılıyor ve yerel bazda ilçelerimiz için de bu çalışma talebe göre genişletilebilecek” dedi.
Konuşmaların ardından toplantının gündem maddelerine geçildi. Toplantıda tarımsal kuraklık ile ilgili genel değerlendirme, temel bitkisel ürünlerin gelişim durumu, 2015-2016 tarım yılı yağışları ile diğer iklim verileri ve bunların karşılaştırılmaları, DSİ Şube Müdürlüğü uhdesinde bulunan barajlarda son doluluk oranları, sulanabilir alanlar ve bununla ilgili değerlendirmeler, İl Özel İdaresi uhdesinde bulunan barajlarda son doluluk oranları, sulanabilir alanlar ve bununla ilgili değerlendirmeler, Çanakkale ili içme suyu ihtiyacı sorunlar ve çözüm önerileri, İlçe Kaymakamlarının konu hakkındaki görüş ve önerileri, tarımsal kuraklık il yönetiminde yer alan diğer kamu kurumu yetkililerinin görüş ve önerileri, üretici örgütlerinin görüş ve önerileri, önerilen tedbirler görüşüldü.
2016 yılında yapılan çalışmaların titizlikle ve arttırılarak devam ettirilmesi hususunda karar alınarak toplantı sonlandırıldı.