Muğlada arıcılar Çalıştayda bir araya geldi. Çalıştaya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kanatlılar ve Küçükevciller Daire Başkanı Hakan Öztürk, İl Müdürü Nazif Ekici ile Arı Yetiştiriciliği Birliği il başkanları katıldı.
Muğla’da arıcılık çalıştayı düzenlendi. Çok sayıda arıcının katıldığı çalıştayda arıcılık sektörünün sorunları ele alınırken, “Muğla Arı Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi” hakkında da sunum yapıldı. Çalıştay da Süleyman Demirel ve Muğla Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından, çam balının kaynağı olan balsıra böceğiyle bulaşık orman alanlarının korunmasına yönelik yapılan bilimsel çalışmalar da anlatıldı.
Çalıştay katılımcıları, çam balı üretiminin en fazla olduğu Menteşe İlçesi Kıran Köyünde incelemelerde bulundu. Arıcılarla konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kanatlılar ve Küçükevciller Daire Başkanı Hakan Öztürk, “Ülkemizde arıcılık oldukça gelişmiş vaziyette. Bal üretiminde dünyada Çin’den sonra 2.sırada yer alıyoruz. Geçen seneki rakamlarla 94 bin ton mal üretimimiz var. Kovan varlığı itibariyle en büyük ilimiz Muğla” dedi.
Öztürk, Muğla’da sonbahar ve kışlatma dönemlerinde yoğun bir kovan sayısı olduğunu söyledi. Ayrıca arıcıların sorunların değinen Öztürk, “Burada sorunlar yaşıyoruz. Bu kapsamda proje geliştirilmiş durumda. Projeyle konaklama bölgeleri sayısallaştırılacak” dedi.
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ise, Muğla’da hem arıların hem de arıcıların konaklama sorunlarını tartışmak ve çözüm aramak amacıyla bu çalıştayı düzenlediklerini söyledi.
Ekici, “Konaklama ile ilgili sorunları giderebilmek için il müdürlüğü başta olmak üzere Arıcılık Konaklama alanlarının Sayısallaştırılması Projesini hazırladık. Bu projenin tanıtımı için toplandık” diye konuştu.
Çalıştayın ikinci gününde tamamen sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde görüşmeler yapıldı. Bütün çalışmaları kapsayan raporla beraber çalıştay sona erdi.