Kayseri'deki Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda şafak vakti buz üstünde kamış keserek geçimini sağlayan bazı vatandaşlar, buz çözülmeden işini tamamlamak için adeta zamanla yarışıyor.
Türkiye'de flamingoların kuluçkaya yattığı önemli sulak alanlardan biri olan Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda boyu yaklaşık 4 metreyi bulan kamışlar, yöre halkının önemli geçim kaynaklarından birini oluşturuyor.
Kışın işsiz kalan köylülere umut olan sazlıkta, verilen izin doğrultusunda 2 ay boyunca kamış kesiliyor.
Kamış kesim döneminde alana çadır kuran vatandaşlar, sabaha karşı sıfırın altında 20 dereceye düşen soğuk havaya aldırış etmeden çalışıyor.
Şafak vakti sazlık alana giden vatandaşlar, güneşin doğmasıyla adeta zamanla yarışıyor. Ve buz çözülmeden işlerini tamamlamaya çalışıyorlar.
Kökleri ve uçları kesilip balya haline getirilen kamışlar, Almanya, Hollanda ve İngiltere'nin aralarında bulunduğu bazı ülkelere gönderiliyor. Yılda yaklaşık 1 milyon bağ hasadı yapılan kamışlar, Avrupa'daki villa tipi evlerin dekorasyonunda ve konutların çatısında kullanılıyor.
Çocukluğundan beri her kış mevsimini sazlıklarda çalışarak geçirdiğini ifade eden 47 yaşındaki Kazım Fırıncı, kamış kesmenin çok riskli olduğunu ancak kış aylarında ailesini geçindirmek için mecbur olduğunu söyledi.