Bursa Siyahı İnciri Yetiştiriciliği ele alındı

15 January Friday, 2016
Bursa Siyahı İnciri, hasat işleminin tamamlanmasından sonra gerçekleştirilen toplantıyla siyah incir yetiştiriciliği ve üretiminde karşılaşılan sorunları ile ele alındı.
Bursa Siyahı İnciri Yetiştiriciliği ele alındı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bursa İl Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen eğitim toplantısına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bursa İl Müdürü Ömer Çelik, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığını Temsilcisi Mühendis Funda Filizer, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Teknik Müşavir Yardımcısı Neşe Tezer, Bursa Ziraat Odaları Birliği İl Koordinasyon Başkanı Nafiz Kaya, İlçe Ziraat Oda Başkanları ve çok sayıda üretici katıldı.

İl Müdürü Ömer Çelik eğitim toplantısının açılışında gerçekleştirdiği konuşmada,  Bursa Siyah İnciri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bursa siyah incirinin kendine has rengi ve tadıyla Bursa'ya özgü, doğal şartlarda yetiştiriciliğe uygun bir meyve olduğunu belirten Çelik, “Türkiye Siyah İncir üretiminin yüzde 90'ını Bursa Siyah İnciri karşılamaktadır.2014 yılı Bursa Siyahı incir ihracatı 18 bin ton taze,  3 bin ton dondurulmuş olmak üzere toplam 21 bin ton olarak gerçekleşmiş, ülkemize 25 ila 28 milyon dolar arası döviz girdisi sağlanmıştır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından İncir Yetiştiriciliği, Meyve Hastalıkları, İç Kararması ve Mücadelesi, Temiz İlek Elde Edilmesi Yöntemi, İncirde Kök, Gövde Dal, Yaprak Hastalıkları ve Mücadelesi Yöntemleri, İncir Zararlıları ve Mücadele Yönetimi konuları; Aydın İncir Araştırma Enstitüsü, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü konu uzmanlarınca üreticilere sunumlarla anlatıldı.

Eğitim programı üreticilerden gelen soruların tartışıldığı sonuç ve tartışma bölümü ile sona erdi.