''Bursa siyah incirinin ihracat yolculuğu başlıyor

05 September Monday, 2011
Uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kabul edilen "Bursa Siyah İnciri"nin ihracatına başlanıyor
''Bursa siyah incirinin ihracat yolculuğu başlıyor

Uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen "Bursa Siyah İnciri"nin ihracatına 5 Eylül'de başlıyor. Meyvenin erken olgunlaşmasını sağlayan, ancak ürünün kalitesini düşüren ve birkaç yıl içinde ağacın kurumasına yol açan "Ethepon" maddesinin kullanımının engellenmesinde kaydedilen başarı sayesinde, ürünün bu yıl son derece kaliteli olduğu belirtiliyor. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa Siyah İnciri'nin, 1990 yılında dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından tescil edilmiş, özel ve ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğunu belirtti. Çalı, Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM) onayı ile kurulan "Taze Bursa Siyah İnciri Kesim Heyeti"nin yaptığı bahçe incelemeleri sonucunda yeterli olgunluğa eriştiği tespit edilen ürünün kesimine, Bursa'nın tüm köylerinde 2 Eylül'de başlandığını, ihracatına ise 5 Eylül itibariyle izin verildiğini söyledi.

Bu sene hava koşuları nedeniyle tüm meyve ve sebzelerin hasadında bir hafta ile 10, hatta 15 günlük gecikme olduğuna dikkati çeken Çalı, Bursa Siyah İnciri'nde geçen yıl ki kesim tarihinin 19-20 Ağustos olduğunu hatırlattı. Çalı, meyvenin tam olgunluğa ulaşmasının, özellikle ihracatın sürdürülebilirliği ve müşteri memnuniyeti açısından hayati derecede önemli olduğunu vurgulayarak, yeterince olgunlaşmadan ihraç edilen ürünün ülke imajını bozduğunu dile getirdi.Bu nedenle kesim tarihine riayet edilmesinin önemine dikkati çeken Çalı, şunları kaydetti: "Buna bazen uymayan, birkaç gün evvelinden kesim yapan ve ihraç etmek isteyenler de olabiliyor. Bazı üretici ve ihracatçılar, bu zorlamalarla ihracat yaptıklarında ürün kaliteli olmadığı için bir yiyen bir daha yemiyor. Bu da ihracata sekte vuruyor. Ben, 'Bursa Kara İnciri'ne 'kara elmas' diyorum. Ancak kurallara uyulmadığı taktirde hak ettiği değeri yurt dışında bulamaz. Dolayısıyla hem ihracatçı hem de üreticilerin kurallara uyması gerekiyor. Kurallara riayet etmeyenler kötü örnek oluyor. DTM'ye bunu ilettik. Henüz bir müeyyide koyamadığımız için başarılı olmuş değiliz. Mutlaka müeyyide getirmemiz lazım." Bursa Siyah İnciri'nin hava muhalefeti yüzünden geç olgunlaşmasının, pazar açısından herhangi bir sıkıntıya yol açmayacağına da değinen Çalı, "Bu, egzotik ve lüks bir ürün. Zaman faktörü birinci derecede belirleyici değil. Her zaman alıcısı var" dedi.

"ETHEPON" KULLANIMI İLE MÜCADELE VE BAŞARI

Çalı, 2010 yılını "Siyah İncir Yılı" ilan ettiklerini, bu dönemde meyvenin erken olgunlaşmasını sağlayan, ancak ürünün kalitesini düşüren ve birkaç yıl içinde ağacın kurumasına yol açan "Ethepon" maddesinin kullanımının engellenmesinde büyük başarı elde edildiğini hatırlatarak, bunun olumlu sonuçlarını 2011 yılında da almaya devam ettiklerini söyledi. Bursa Valiliğinin de desteğiyle üretici ve ihracatçıların bilgilendirilmesi, birlikte hareket edilmesi ve ihracatın artırılması için çok önemli çalışmalara imza attıklarını anlatan Çalı, şöyle devam etti: "Ethepon incirde erken olgunlaşmayı sağlayan, ancak meyvenin kalitesini bozan, düşüren, ağacın da birkaç yılda kurumasına yol açan bir madde. Onunla ilgili çok güzel, başarılı bir mücadele verdik. Bu madde geçmişte büyük oranda kullanılıyordu. Ruhsatsız kullanıldığı için valimiz de bir genelge yayınladı, muhtarlarla toplantılar yapıldı ve sonuçta başarı geldi. Şimdi 'Ethepon'un kullanılmamasından dolayı ağaçlar iyi gelişiyor, meyve kalitesi de son derece iyi. Siyah incir ihracatında dünya birincisiyiz. Bizi taklit eden İsrail'de firmalar var, ama birinciyiz. Uluslararası koruma için de 'coğrafi işaretleme' üzerinde çalışıyoruz." Çalı, 2010 yılında 14 bin ton Bursa Siyah İnciri ihracatı yapıldığını ve yaklaşık 28 milyon dolar gelir elde edildiğini hatırlatarak, bu yıl da benzer rekolte ve ihracat beklediklerini bildirdi. Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Belçika, Avusturya ve Hollanda başta olmak üzere AB ülkelerine ihraç edilen "Bursa Siyah İnciri", Marks&Spencer, Tesco, Sainsbury, Carrefour ve Migros gibi çok sayıda global market zincirlerinin raflarında kendisine yer buluyor. (AA)