Avrupa Komisyonu'nun, AB ile birlik üyeliğine aday ülkeler arasındaki sosyal ve kültürel diyaloğun güçlendirilmesi ve aday ülkelerin Avrupa'ya toplumsal entegrasyonunun sağlanması amacıyla oluşturulan Sivil Toplum Diyaloğu Programı, 2008'den bu yana AB üyesi ülkeler ile Türkiye'nin sivil toplum kuruluşlarınca ortaklaşa yürütülen projeleri de destekliyor. Bu kapsamda Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) tarafından yürütülen ‘AB ve Türkiye’de Mutlu Hayvancılık Projesi’ toplantısı Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde yapıldı.
İl Müdürü Hamit Aygül, Proje eğitiminin gerçekleştiği toplantının açılış konuşmasında, Tarım ve Orman Bakanlığımızın da üzerinde durduğu bu konunun önemine vurgu yaptı. Aygül, Hayvanların mutlu ve refah seviyesi yüksek ortamlarda yaşamasının hayvanlardan alınacak verimi yükselteceğini söylerek: ‘’Mutlu hayvancılık konusunu yalnızca nakil şartlarının iyi olması olarak düşünmemeliyiz. Hayvanların doğumdan itibaren tüm hayatlarını sağlıklı ve fiziki olarak da uygun şartlarda geçirmesi gerekiyor. Böylelikle hayvanlardan elde edeceğimiz verim de yükselecek. Bu önemli konu üzerine çalışan, emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.’’ dedi.
Proje tanıtım sunumunu; Türkiye Süt, Et, Gıda, Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Derneğinden Genel Sekreter Vekili Elif Yücel yaptı. Yücel, projenin amacının çiftçiler, hayvan sahipleri, sürücüler, dinlenme yerleri ve sınır kontrol noktalarındaki görevlilerce bilinen uygulamalarla hayvan refahının artırılması olarak ifade etti. Yücel, desteklerinden ötürü Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teşekkürlerini iletti.
Mutlu hayvancılık projesi kapsamında, hedef grubun hayvan refahı konusundaki kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik araçların geliştirilmesi ve hayvan refahının düzenlemeler doğrultusunda standart uygulama haline getirilmesine yönelik farkındalığın artırılması hedefleniyor. Proje sonunda Türkiye ve İspanya'da hayvan refahıyla ilgili düzenlemelere yönelik kapasitenin güçlendirilerek, AB ve Türkiye'de hayvan refahının ve iyi uygulamaların desteklenmesine yönelik farkındalığın artması öngörülüyor. Çalışma sonunda her iki ülkede, kamu otoritesinin de desteğiyle iyi uygulamaları tanıtacak, kullanıcı dostu araçların geliştirilmesini sağlayacak, hayvan yetiştiricileri ile sınır ve gümrük kontrol şubelerinin yöneticilerini ve çalışanlarını eğitecek kılavuzlar hazırlanacak.
Toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı’nda görevli Veteriner Hekim Ali Şimşek ‘Hayvan Refahı ve Önemi’, ‘Muamele Teknikleri ve Çiftlikte Refah Göstergeleri’ hakkında sunum yaptı.
Toplantı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı’nda Görevli Veteriner Hekim Cüneyt Turan’ın, ‘Nakilde Hayvan Refahı’ hakkındaki sunumunun ardından gerçekleşen soru-cevap bölümüyle sona erdi.
bursa
setbir
hayvan refahı
tarım
orman