Bursa’da hasat zamanı

16 July Tuesday, 2024
Bursa’nın şeftali ve lavanta bahçelerinde hasat hareketliliği başladı.
Bursa’da hasat zamanı
Haber: Bursa İl Enformasyon
 
Bursa’da şeftali ve lavanta için hasat zamanı geldi.

İl genelinde bu yıl 105 bin tondan fazla şeftali ve 77 ton lavanta üretimi bekleniyor.

Hasatlara katılan İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Bursa’nın tarımda üretkenliğine dikkat çekerek il genelinde pek çok üründe hasadın başladığını duyurdu.

Lavanta hasadı için Orhaneli’ne giden Ceylan, kıraç toprakları değerlendirdiklerini belirterek “Şu anda ilimizdeki lavanta üretimi bin dekar alana ulaşmış durumda. Burada üretilen lavantanın çeşidi elde edilen yağın kalitesi, dekar başına alınan verim olarak fazla. Bu şekilde kıraç topraklarımızı lavanta ile değerlendirmiş oluyoruz. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak yaban mersini üretimini de Orhaneli' de bir proje ile başlatmıştık. Şu anda ilimiz Türkiye'de hem dikili alanda hem alınan verimde birinci sırada yer alıyor. İnşallah lavanta üretiminde, PH yüzde 5,8 - 8,3 olan kıraç arazilerimizde daha da üst seviyelere geleceğimizi, birim alandan alınan verimin de yıllar itibari ile artacağını ümit ediyoruz.” dedi.

İnegöl’deki şeftali hasadına da katılan Ceylan, “Şeftali Bursa'mızın 33 tane coğrafi işaretli ürününden birisidir. Dünya'da 43 milyon ton şeftali üretimi gerçekleştirilmektedir. Birinci sırayı Çin almakta olup, İtalya'nın ardından ülkemiz 3. Sırada bulunmaktadır. Bursa olarak Mersin'den sonra Türkiye'de 2. Sırada bulunmaktayız. İlimize baktığımız zamanda da İnegöl'ümüz Bursa'da 1. Sırada bulunmakta. Şeftali hasadı Haziranda başlayıp Eylül sonuna kadar devam etmektedir. Hasat süresi uzun bir üründür. Bursa olarak üretmeye devam ediyoruz, üreticilerimize bu azimli çabaları dolayısıyla teşekkür ediyorum.  Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 'Bilgisayarlı Erken Tahmin Uyarı Sistemi'ni kullanıyoruz. Hangi hastalığa hangi zararlıya karşı ne zaman nasıl mücadele edilecek bunun çalışmaları devam ediyor. Hayırlı bol bereketli bir sezon olmasını diliyorum." Diye konuştu.

Bursa genelinde yaklaşık 57 bin dekarda şeftali, 640 dekarda da lavanta üretiliyor.
bursa hasat şeftali lavanta tarım