Bursa’da hasat bereketiyle yüzleri güldürüyor

05 July Friday, 2024
Bursa’da verimli geçen üretim sezonu yerini bereketli bir hasada bıraktı. Mudanya’da tarlalarda buğday hasadı mesaisi yüksek rekoltesiyle çiftçinin yüzünü güldürdü. Lezzetli kirazların yetiştirildiği Keleş ilçesinde de hedef dış pazara açılmak.
Bursa’da hasat bereketiyle yüzleri güldürüyor Haber: Bursa İl Enformasyon  Kamera: Orhan KAĞITÇI  Fotoğraf: Muhsin ATAK

Biçerdöverler tarlada, tarım işçileri bahçelerde mesaide.

Türkiye’nin tarımsal üretim merkezlerinden Bursa’da hasat sezonu yoğun tempoyla devam ediyor.

Mudanya’da ekilen yeni çeşit buğdaylar hasatta çiftçinin yüzünü güldürdü. Buğday üretimi ve verimini artırmak amacıyla Mudanya İlçesi Dedeköy Mahallesi'nde İl Müdürlüğü ile Trakya ve Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitülerinin ortak çalışmaları sonucu demonstrasyonu kurulan 6 çeşit buğdayın (Arifbey, Mirsa,Yüksel, Eylül, Harman 22, Damla) hasadı yapıldı.

Demonstrasyon çeşitlerinin hasadına Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar da katıldı. Acar; buğdayın besin maddesi olarak kullanılan bitkiler arasında dünyada ekiliş ve üretim bakımından ilk sırada yer aldığını söyledi.

Anavatanı Anadolu olan buğdayın, dünyada 55 ülkenin temel besin maddesi olduğunu Türkiye'de şu anda yaklaşık 55 milyon hektarlık bir alanda 22 milyon ton civarında buğday üretimi olduğunu belirten Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar: ''Bursa'da ise oran olarak az ama buğday verimimiz 163 bin ton civarında. Buğday üretiminin artırılması ile ilgili olarak veya buğday çeşitlerini geliştirme ile ilgili bizim Bakanlığımıza bağlı araştırma enstitülerimiz var. Bu araştırma enstitülerinde verimi daha yüksek buğday çeşitleri geliştiriliyor ve tescil ediliyor. Mudanya İlçe Müdürlüğümüz, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden elde ettiği çeşitlerle burada yeni bir demonstrasyon kurmuş. Bursa'da buğday verimini yükseltmek adına çalışmalar yürütülüyor. Buradaki buğday çeşitlerini inceledik, verimleri oldukça yüksek görünüyor. Üreticimiz ile de görüştük, o da verimin çok yüksek olduğunu dile getirdi. Bu demonstrasyonun çiftçilerimiz için faydalı olmasını, bu çeşitlerin Bursa'da yerleşmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum.'' dedi.

Üretici Kaya Ali Sezgiç' in tarlasında düzenlenen etkinlikte; Arifbey, Mirsa, Yüksel, Eylül, Harman 22, Damla çeşidi buğdaylar hasat edildi.

Keles kirazının hasat sezonu başladı

Bursa’da çiftçisini memnun eden bir diğer hasat da Keleş ilçesinde yapıldı.

Lezzeti ve sertliği gibi özellikleriyle coğrafi işaret tescilli Keles kirazı için hasat etkinliği düzenlendi.
Çiftçilerle birlikte kiraz toplayan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, kirazda hedefin dış pazar olduğunu söyledi.  Yurtdışı pazarında söz sahibi olmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Acar, kiraz üretim miktarı ve kalitesini artırarak dünya piyasasında ilk sıraya çıkmanın hedeflenmesinin gerektiğine vurgu yaptı. Acar, kiraz üretiminde Türkiye'deki sayılı illerden biri olan Bursa'da üretim sezonun bereketli geçmesini temenni etti.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri kiraz bahçesini gezdi, üreticilerle sohbet etti.
bursa kiraz buğday hasat mudanya keleş tarım ve orman