Burdur Ticaret Borsası, yetiştiricilerin hayvanlarını daha sağlıklı ve yüksek fiyatlarda satabilmesi amacıyla düve borsası kuracak.
Burdur Ticaret Borsası (BTB), yetiştiricilerin hayvanlarını daha sağlıklı ve yüksek fiyatlarda satabilmesi amacıyla düve borsası kuracak.
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Burdur'un günlük 700 tonun üzerindeki süt üretimiyle "tarım ve hayvancılık şehri" olarak akla geldiğini söyledi. Burdurlu üreticilerin zor şartlardaki bu başarısını "mucize" olarak değerlendiren Başar, işlerini daha iyi yapabilmek adına, düve, buzağı ve ineklerini daha iyi fiyata satabilmek amacıyla düve borsası kurmayı düşündüklerini belirtti.
Burdur'un yıllık 10 bin damızlık düve satışıyla Türkiye'de ilk sıralarda yer aldığını, bu konuda kentte ciddi bir potansiyelin bulunduğunu kaydeden Başar, Burdur'un düve satışında neredeyse tek başına Türkiye'nin ihtiyacının karşılayabilecek seviyede olduğunu ifade etti. Türkiye'nin birçok ilinden gelenlerin Burdur'u gezdiklerini belirten Başar, bunun yeterli olmadığını ve kendilerinin Burdur'da düve borsası kurarak satışlarını Türkiye geneline yaymak istediklerini kaydetti.
Düve borsasını kurmak amacıyla gerekli bilgileri topladıklarını anlatan Başar, kuracakları borsada düvenin canlı ağırlığının kantarla ölçüleceğini ve bilgisayar ortamında en iyi fiyatı verenin düveyi satın alacağını belirtti.
Başar, konuyu Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile görüştüğünü ve olumlu yanıt aldığını vurgulayarak, üreticilerin ve ilgili kurumların görüşlerini aldıktan sonra projeye son şeklini vereceklerini kaydetti.
Büyükbaş hayvan yetiştiricisi Kemalettin Efek ise, 40'ı düve yaklaşık 80 büyükbaş hayvanının bulunduğunu, düve borsasının kurulmasına destek verdiğini dile getirdi.
Yaklaşık 195 bin büyükbaş, 362 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu Burdur'da yılda 362 bin ton süt üretilirken, 263 kooperatifin bulunduğu kentte, kaliteli damızlık hayvanlara olan talep oldukça fazla. Damızlık hayvan temininde tercih edilen Burdur'da yılda 10 bin damızlık hayvan satışı yapılıyor.