Burdur’un masterlı besicisi 1,5 ton süt üretiyor

22 November Wednesday, 2017
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yönetim üzerine master yapan, girişimcilik eğitimi alan Rahman Şeker, devlet desteğiyle Burdur'da kurduğu çiftlikte ürettiği sütle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Burdur’un masterlı besicisi 1,5 ton süt üretiyor Antalyalı turizmci bir ailenin oğlu 29 yaşındaki Rahman Şeker, başarılı eğitim hayatının ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümünü dereceyle bitirdi. Ardından 2012'de ABD'deki bir üniversitede iki yıl "yönetim" üzerine master yapan Şeker, 2015'te ABD'de girişimcilik eğitimi aldı.

Bir süt çiftliğinde dört ay danışmanlık yapan Şeker, memleket özlemi ağır basınca ABD'deki iş hayatını sonlandırıp Türkiye'ye dönüş yaptı.
Şeker, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Burdur İl Koordinatörlüğünden aldığı hibe desteğiyle kurduğu süt çiftliğinde 1,5 ton süt üretim kapasitesine ulaştı.
Girişimci Şeker, kendi insanına faydalı olma ve girişimciliği artırmak amacıyla Türkiye'ye döndüğünü söyledi.
Türkiye'de hayvancılık konusunda atılım gerçekleştirmeyi ABD'deki eğitimi sırasında kafasına koyduğunu anlatan Şeker, TKDK ile irtibata geçtiğini, çiftlik için en avantajlı bölgenin Burdur'un Karamanlı ilçesi olduğuna karar verdiklerini ifade etti.
Şeker, çiftliği yüzde 65'i hibe kullanımı 3 milyon 180 bin liralık yatırımla altı ay önce faaliyete geçirdiğini belirterek, çiftliğindeki 63 sağmal inekle günde 1,5 ton süt üretimine ulaştığını, amacının bu rakamı 3 tona çıkarmak olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de hayvancılık sektörünün gençler tarafından ilgi görmediğini savunan Şeker, "Akranlarım köyden şehre göç etmeyi uygun buluyor. Anne, baba yaşlanınca elde bulunan 3-5 hayvan kesime gidiyor. Bu hayvanları kaybettiğimiz gibi onlardan doğacak yavruların da ekonomiye kazandırılması ihtimali yok oluyor. Egomuzu toprağa gömüp, hayvancılıkta genç girişimcilerin önünü açmalıyız. Hayvancılık nasıl daha doğru, düzgün, kaliteli ve bilinçli yapılabilir düşüncesiyle bu sektöre girdim." diye konuştu.

"Önce hayal edip sonra harekete geçmemiz lazım"

Kendi gibi gençlere örnek olmak istediğini anlatan Şeker, Amerika'da eğitim almasına, ailesinin de turizm sektöründe olmasına rağmen hayvancılık sektörüne girmesinden dolayı eleştirildiğini kaydetti.
Şeker, eleştirilere kulak tıkayıp, herkese hayvancılığa yönelmeleri konusunda tavsiyelerde bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Memleket sevdasını Amerikan rüyasına tercih ettim. Bu konuda memleketimize sahip çıkmak istedim. Ne kadar üretici ve verimli çalışırsak, ülke ve millet olarak daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti hayvancılık sektörüne yönelik doğru faaliyetler yürütüyor. Türkiye'de topraklar ve hayvanlar kaliteli. Bunları daha iyi nasıl yönlendirebilir, daha iyi nasıl kullanabiliriz amacındayız. Burada altyapı, ham maddemiz var fakat doğru kullanım ve doğru yönlendirmede eksik olduğumuzu düşünüyorum. Önce hayal etmemiz, sonra harekete geçmemiz lazım çünkü devletimiz bu konuda çok büyük destek, teşvik ve hibeler sağlıyor. Bizim sadece hareketlenmemiz, araştırmamız, girişimci olmamız ve sorgulamamız lazım. Cumhurbaşkanımıza inanıyor, ülkemizin insanlarına, elimizdeki ham maddeye ve imkanlara güveniyoruz. Hayvancılık istihdam oluşturmanın yanı sıra bağlantılı diğer sektörlere de katkı sağlıyor."
 
burdur besi çiftliği süt masterlı girişimci