Burdur\'da tarım makinaları, hayvancılık ekipmanları ve süt ürünlerinin sergilendiği \"Ulusal Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı\" açıldı.
Burdur'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen tarım makinaları, hayvancılık ekipmanları ve süt ürünlerinin sergilendiği "Ulusal Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı" açıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, açılışta yaptığı konuşmada, tarım fuarlarının gittikçe yaygınlaştığını, Burdur'un da bu kervana katılan önemli illerden olduğunu söyledi.
Bakanlıklarının, süt sığırcılığının geliştirilmesine yönelik stratejik hedefler belirlediğini ve tedbirler aldığını anlatan Kayhan, Türkiye'de damızlık süt işletmelerinin bir taraftan süt tedariğini sağlarken diğer taraftan da damızlık ihtiyacını giderdiğini kaydetti. Türkiye'nin dünya süt üretimindeki yeri hakkında bilgi veren Kayhan, "10 yıl önce Türkiye, dünya süt üretimi içerisinde 20'nci sıradayken bugün Avrupa 3'üncüsü ve dünyanın 9'uncu büyük üreteci ülkesidir. 10 yıl önce dişi hayvan sayımız sadece 950 bin iken, bu gün bir milyonun üzerinde işletmemiz ve 6 milyona kadar anaç hayvanımız bulunmaktadır" dedi.
Kayhan, bugün Türkiye'nin kendi ürettiği damızlık hayvanları yurt dışına sattığını, süt ürünlerini de Avrupa pazarına satabilecek onayı aldığını kaydetti. Son 3 yıldır sübvansiyonlu kredilerle yaklaşık 7,1 milyar liranın sadece bu sektörün yatırım ve işletmesine kaynak olarak kullanıldığını anlatan Kayhan, 2 milyar liraya yakın tarımsal kalkınma kooperatiflerinin yatırımına, 400 milyon liraya yakın katılım öncesi mali fondan yeni yatırımlara hibe destekleri verildiğini bildirdi.
Burdur Valisi Nurettin Yılmaz ise, Burdur'da son zamanlarda hayvancılık alanındaki işletme sayılarında büyük artış yaşandığını söyledi.