Elazığ\'da Keban Baraj Gölü havzasında kuraklığın etkisiyle suların çekildiği alanlara şeker pancarı, pamuk, mısır ve domates gibi ürünler eken çiftçiler, alüvyonlu topraklarda yüksek verim elde etmenin mutluluğunu yaşıyor.
Elazığ'da Keban Baraj Gölü havzasında kuraklığın etkisiyle suların çekildiği alanlara şeker pancarı, pamuk, mısır ve domates gibi ürünler eken çiftçiler, alüvyonlu topraklarda yüksek verim elde etmenin mutluluğunu yaşıyor.
Suların çekilmesini fırsat bilip baraj havzasına pamuk ve çeşitli ürünler eken çiftçiler, bölgenin "Çukurova" gibi verimli topraklara sahip olduğunu belirtiyor.
Yenikapı köyü yakınlarındaki alanlara pamuk eken çiftçilerden Abdülkerim Aslan, son 30 yıldır Diyarbakır ve Şanlıurfa ile Viranşehir ve Siverek ilçelerinden arazi kiralayıp pamuk, pancar, buğday yetiştirerek ekmek parasını kazandığını söyledi.
Yaklaşık 12 yıl önce Elazığ'a gelerek Yenikapı köyüne yerleştiğini ve aldığı birkaç dönüm arazide tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başladığını dile getiren Aslan, Keban Baraj Gölü havzasında son yıllarda kuraklığın etkisiyle suların aşırı çekilmesiyle açığa çıkan yaklaşık 15 bin dönüm arazinin yöre çiftçisinin dikkatini çekmeye başladığını kaydetti.
Kuraklık sonrası suların çekilmesini fırsat bilip baraj havzasındaki alanlara çeşitli ürünler ektiklerini anlatan Aslan, diğer ürünlerin yanı sıra daha karlı olacağını düşünerek 200 dönüm araziye pamuk ektiğini ifade ederek, "Pancar, pamuk, buğday, arpa ekiyorum, hepsi de süper yetişiyor. Buranın tarlası, süper tarla. En az 44 randıman pamuk veriyor. Diyarbakır'ın pamuğundan 4 randıman üstün" diye konuştu.
Yünlüce köyü muhtarı Zeynel Erdem ise, yöre halkının suların çekilmesini fırsat bilip, baraj havzasındaki alanlara çeşitli ürünler ektiğini söyledi.
Baraj sahasındaki toprağın diğer yerlere göre verimli olduğunu vurgulayan Erdem, verimin yüksekliğinin köylüler adına mutluluk verici olduğunu kaydetti.