Denizli’de, yüksek rakımda yetişen kestanelerin, engebeli arazide zahmetli hasadı başladı.
Haber: Denizli İl Enformasyon
Denizli’nin Buldan ilçesi Alandız Mahallesinde kestane hasadı başladı.
Yayla köylerine dışardan fidan getirilmediği ve kestane ağaçlarına dışarıdan aşı kalemi yapılmadığı için hastalık ve zararlılardan kaynaklı ürün kaybı yaşanmayan ilçede kaliteli bir kestane üretimi gerçekleştiriliyor.
Organik ürün sertifikasına sahip Denizli kestanesinde toplam 810 dekar alanda 300-350 ton kestane üretimi yapılıyor.
1000 rakıma sahip bölgede yaklaşık 15 gün sürecek olan hasat döneminde kestaneler bin bir zahmet ile ağaçlardan toplanıyor. Yol kenarında bulunan ağaçlardaki kestaneleri toplamak için teknolojinin tüm imkanları kullanılıyor. Yola yakın bölgelerdeki kestaneler vinç yardımıyla toplanırken engebeli arazilerde ise gerek ağaç tepelerinden gerekse ağaç altından özel sırıklarla kestaneler toplanıyor. Kestane ağacından yapılan ve uzunlukları 3 ile 10 metre arasında değişen özel sırıkların yardımıyla bin bir zahmet ile ağaçlardan silkinerek düşürülüyor. Yere düşen kestaneleri ise toplayıcı olarak adlandırılan kişiler dikenli kabuğa rağmen önce sepetlere ardından çuvallarda toplanıyor.
Bir ay boyunca kuyularda bekleyen kestaneler kendine has tat ve aromaya bu aşamada kavuşuyor. Makine ile dış kabuğu çıkarılarak büyüklük ve kalitesine göre sınıflandırılıp satışa hazır hale getirilen Buldan kestanesi yurtiçinde daha çok Bursa, Ankara ve Antalya gibi büyükşehirlere ve Körfez ülkelerine ihraç ediliyor.
Kestane hasadına Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, İl Müdür Yardımcısı Saffet Üge, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Abdullah Ali Sevin, Buldan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serdal Uğur, Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Remzi Salman, teknik personeller ve üreticiler katıldı.
denizli
kestane
hasat
buldan
tarım ve orman
Yılmaz Erkaya