Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların, bağların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. Bakımın en önemli unsuru da budama. Budama ile ilgili merak edilen ve dikkat edilmesi gereken tüm detayları Web Tarım Tv olarak uzmanına sorduk. Cem Bayan’ın özel haberini kameraman Altay Türüng görüntüledi ve Mehmet Oğuz fotoğrafladı.
Haber: Cem BAYAN
Kamera: Altay TÜRÜNG
Fotoğraf: Mehmet OĞUZ
Baharın gelişi aynı zamanda bağ ve bahçelerde bakım zamanı anlamına geliyor. Bakımın en önemli ayağını da budama oluşturuyor.
Çankaya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yener Bilgisel, budama ile ilgili merak edilenleri
WebTarım Tv mikrofonlarına anlattı. Bilgisel “Budama, özellikle meyve ağaçlarında kök ile gövde dengeyi sağlayabilmek; devamlı ve düzenli ürün alabilmek için ağaç üzerinde tepe alma, uç alma, genişletme işlemlerinin tümüne budama diyoruz. Meyve fidanlarındaki dikim budaması, şekil budaması, verim budaması, gençleştirme budaması gibi türleri vardır. Budama ile ağacın dengesini sağlanabilir ve bu çok önemlidir. Ağacın içine güneş ışınlarının girmesiyle verim, kalite artışı da gerçekleşir. Budama olmazsa ağacın içine güneş girmez ve meyve kalitesinde düşüşler oluyor. Birinci budama kış zamanında yapılır. Ilıman yerlerde ağaçlar yapraklarını döktükten bir ay sonra yapılabilir. Ancak kışı daha soğuk geçen, İç Anadolu gibi yerlerde budama Şubat ortasından sonra yapılabilir bu sayede ağaçlar donlardan korunmuş olur. Mesela Ankara’da budama Mart ayından sonra yapılır. Budamanın geç yapılmasıyla erken açmalar önlenir ve bahar donlarının verdiği zarar aza indirgenir. Budama yaparken meyve gözü olan dallar budanmaz ve budama ağacın gövdesine güneş ışınlarını engelleyen dallardan başlanmalıdır.” dedi.
4 çeşit budamanın olduğunu belirten Bilgisel, budama ile ağaçların direncinin arttığına dikkat çekerek “Bazı hastalıklı dalları kesersek ağaç sağlığına katkı yapmış oluruz. Ağaca yapılan püskürtmeli ilaçlarda daha fazla gövdeye nüfus eder. Budama aletlerinin seçiminde kalite ve temizlik de çok önemli. Aletlerin metali ne kadar kaliteli ise daha hızlı ve keskin kesimler yapılabilir. Ayrıca bir ağacı budadıktan sonra diğerine geçerken 4’e 1 oranında çamaşır suyu koyduğunuz suya aletinizi temizlenmeli çünkü bu sayede hastalık riski azaltılır. ” ifadelerini kullandı.
Çankaya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yener Bilgisel, budama yapacaklara bazı tavsiyelerde bulundu.
“Devletimizin açtığı pek çok eğitim programları var. Bu programlar ile güzel eğitim alınabilir. Ancak bazı üreticiler eline alet alıp budama yapabiliyor. Mesela ben üç eğitime katıldıktan sonra ilk budamamı yaptım. Eğitimler il ve ilçe müdürlüklerindeki teknik personeller, ziraat mühendisleri tarafından uygulamalı olarak verilmektedir. Ankara’da yılda 300 ila 400 kişiye eğitim verilir. İşin ehli olmayan kişilerin yaptığı budama ağacı erken öldürebilir.” sözleri ile konuşmasını bitirdi.
ağaç
meyve
bahçe
bağ
budama