Arpa, buğday ve nohut üretimi ile ünlü Kırşehir'in Kaman ilçesinde çiftçiler son 3 yılda yoğun bir ayçekirdeği üretimi gerçekleştiriyor. Kaman'da, 2010 yılında 658 dekar olan yağlık ayçekirdeği üretimi 2013 yılında 15 bin 515 dekara yükseldi.
Arpa, buğday ve nohut ekimi ile ünlü Kırşehir'in Kaman ilçesindeki çiftçiler, son yıllarda yağlık ayçekirdeğine yöneliyor.
Ekimi, hasadı ve bakımının kolay olması nedeniyle yağlık ayçekirdeğini tercih etmeye başlayan çiftçiler, son 3 yılda verilen eğitimlerle de bilimsel tarım yapıyor.
Kaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Sevim, ilçe, belde ve 22 köyde ayçekirdeği üretimine büyük bir yönelme olduğunu söyledi.
Çiftçilere, alternatif tarım ürünü kapsamında ayçekirdeği üretimi konusunda 3 yıldır eğitim verdiklerini ifade eden Sevim, üretim konusunda ciddi artışlar yaşandığına işaret etti.
Ömer Sevim, 2010 yılında Kaman ilçesinde 658 dekar olan yağlık ayçekirdeği ekiminin 2011 yılında bin 700 dekara, 2012 yılında 7 bin dekara, 2013 yılında ise 15 bin 515 dekara kadar ulaştığını kaydetti.
Sevim, Türkiye'nin yağ ihtiyacının karşılanması için yağlık bitkilerin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "2013 yılı itibariyle Bakanlığımız yağlık ayçekirdeğine kilo başına 24 kuruş destek veriyor. Birlikler kilo başına 1,5 liradan alımlarını yapmaktadır. Bu durum, çiftçilerimizi psikolojik olarak rahatlatmaktadır. Çünkü, pazar dertleri bulunmamaktadır" dedi.
Bozkırda ayçekirdeği veriminin de iyi olduğunu belirten Sevim, kıraç alanlarda dekar başına 130 kilograma, sulu tarım yapılan yerlerde ise 300-350 kilograma kadar üretim yapıldığını vurguladı.
Kaman'da arpa, buğday ve nohut tarlalarını bozarak ayçekirdeği üretmeye başlayan çiftçi Halit Alkan da bozkırda ayçekirdeğinin giderek yaygınlaştığını söyledi.