Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinden geçen Fırat Nehri'nde kafes balıkçılığı yapan vatandaşlar, bölge halkının yanı sıra deniz kentlerine de balık yolluyor.
Denizi olmayan Şanlıurfa’dan deniz kentlerine balık satıyorlar.
Bozkırın ortasındaki kent Şanlıurfa'da, Fırat Nehri'nde yetiştirilen balıklar, denize kıyısı olan Mersin ve Adana gibi kentlere satılıyor.
Özellikle denizlerde av yasağının olduğu dönemlerde ticaretin yoğunlaştığı Şanlıurfa'dan haftalık her biri 3'er kilogram gelen 20 bin kadar balığı denize kıyısı olan Adana ve Mersin gibi illere satılıyor.
Güneydoğu Anadolu Projesi'yle (GAP) hayatın hemen her alanında ilerlemeler kaydeden, verimli arazilerinin suyla buluşmasının ardından farklı sektörlere yönelen Şanlıurfalılar, balık üretimiyle de adından söz ettiriyor. Birecik ilçesinde Karkamış Barajı'nın su toplama havzasında kurulan alabalık çiftliklerinin sayısı 30'a ulaştı.
Bölge halkının balık ihtiyacını gideren Şanlıurfalı balıkçılar, denize kıyısı olan kentlere de balık satmaya başladı. Haftalık her biri 3'er kilogram gelen 20 bin kadar balığı Mersin'deki toptancılara satan Şanlıurfalıların Akdeniz'e olan ticareti, özellikle denizlerdeki av yasağının olduğu dönemlerde daha da artıyor.
Fırat Nehri'ndeki bir balık çiftliğinin yöneticisi Mehmet Ali Bozkurt yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 yıldır balık çiftliğinde çalıştığını söyledi.
Güne balıkları besleyerek başladığını ifade eden Bozkurt, iş yoğunluğunun mevsimsel olarak değişiklik gösterdiğini dile getirdi.
Balıkların büyüdüğü dönemlerde "boylama" adı verilen işlemle balıkların boy oranlarına göre ayrıldığını ve ayrı kafeslere yerleştirdiklerini ifade eden Bozkurt, Fırat Nehri boyunca çok sayıda balıkçı olmasına rağmen 24 kafesleri olması nedeniyle bölgenin önemli balıkçıları arasında yer aldıklarını kaydetti.
Bozkurt, yaklaşık 500 bini 10 gram altı gelen küçük balıklar olmak üzere toplam 800 bin kadar balıklarının olduğunu belirterek,
"Balıkları haftada sadece 2 gün avlıyoruz ve toptan olarak gönderiyoruz. Perakende olarak da satıyoruz. Bölge halkının yanı sıra Adana ve Mersin gibi deniz kentlerine de balık gönderiyoruz." dedi.
Deniz kentlerine balık gönderdiklerini duyan yöre halkının şaşırdığını anlatan Bozkurt,
"O bölgede tuzlu su balığı var ama bizim balıklarımız tatlı su balığı. O yüzden lezzet farkı oluyor. Ayrıca o bölgede zaman zaman avlanma yasağı oluyor ve 12 ay balık lezzeti sürmeyebiliyor ama bizim bölgemizden yılın 12 ayında balık tüketme imkânımız oluyor." diye konuştu.
Bozkurt, kilogram fiyatı 10 lira olan balığın ekonomik nedenlere de bağlı olarak her geçen gün daha fazla tüketilmeye başlandığına şahit olduğunu kaydetti.
Yerelden ulusala
Şanlıurfa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Çakmaklı da Şanlıurfa'daki kafes balıkçılığının her geçen gün geliştiğini söyledi.
Bakanlığın destekleriyle bu gelişimin devam edeceğini anlatan Çakmaklı
, "Şu anda kentimizde ulusal boyutta çalışmalar yapan deniz ürünleri firması da yatırım yapmış durumda. Şanlıurfa balıklarıyla inşallah önümüzdeki süreçte adından daha fazla söz ettirecek." diye konuştu.
Sektörün kontrollü ve sağlıklı şekilde büyümesi için ekiplerin 24 saat esasına göre denetimlerine devam ettiğini aktaran Çakmaklı, böylelikle sağlıklı balıkların daha fazla sofraya ulaşmasına katkı sağlandığını sözlerine ekledi.
balık
fırat nehri
gap
Mehmet Ali Bozkurt