Bitki besleme ve gübreleme teknikleri toplantısı

10 March Thursday, 2016
Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Gübretaş işbirliğiyle ''Bitki Besleme ve Gübreleme Teknikleri'' konulu bir toplantı yapıldı.
Bitki besleme ve gübreleme teknikleri toplantısı

Toplantıya Vali Yardımcısı Osman Akbaş, Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, İl Müdür Yardımcısı Gürsel Doğan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök, Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, MÜSİAD Başkanı Haşim Baloğlu, Ziraat Odası Başkan ve üyeleri, İl Müdürleri, şube ve ilçe müdürleri, teknik elemanlar ve çiftçiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Müdürü Veli Altunkaş, tarımsal üretimde en önemli noktanın yüksek verim ve kaliteli ürün alabilmek için diğer uygulamaların yanında gübrelemenin doğru ve dengeli bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş ise Kırıkkale’de 306 bin hektar ekilebilir arazi olduğunu ve bu arazinin 120 bin hektarlık kısmının her yıl nadasa bırakıldığını belirtti.

Kentteki tarım arazisinin sadece yüzde 10'luk kısmının sulanabilir olduğunu aktaran Kırbaş, “Kırıkkale’de 16 bin çiftçimiz var. Yıllık ortalama bin civarında toprak analizi yapılmaktadır. Bu analizlere göre topraklar organik maddece fakir, alkali toprak sınıfında yer almaktadır. Kentte 45 gübre bayi bulunmaktadır. 2015 yılında yaklaşık 10 bin ton nitrat, 13 bin ton kompoze gübre ve diğer gübrelerle birlikte 30 bin ton gübre tüketilmiştir. Kentteki arazilerim her yıl işlenen kısmının yaklaşık yüzde 70'lik bölümünde hububat, yüzde 6'lık kısmında çerezlik ayçiçeği ve geri kalan kısmında da tarla ve bahçe ziraatı yapılmaktadır. Üretimde bilinçli bir gübreleme için, uygun gübre cinsinin, bitkinin ihtiyacı kadar, uygun zamanda ve usulüne uygun şekilde bitkiye verilmesi gerekiyor” dedi.

TBMM Tarım Komisyonu üyesi ve Ak Parti Kırıkkale Milletvekili Abdullah Öztürk; köylerden göçü durdurmanın yolunun tarımı desteklemekten geçtiğini söyledi. Çiftçi ve köylülerin tarım yapması gerektiğini ve bir an önce de modern tarım yöntemlerini uygulaması gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Önümüzdeki yüzyıl enerji yılı olacak. Fakat bir o kadar da tarım yüzyılı olacak. Türkiye'nin tarım imkânı kendisine yetiyor. Ancak kaliteli ve sürdürülebilir tarım yöntemlerini uygulamak gerekiyor. Bu yöntemlerle yapılan tarım hem bize yetecek hem de ülkemizin milli gelirine katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Toplantının ikinci bölümünde ise Gübretaş Ankara Bölge Müdürü Fuat Kalkan gereğinden fazla ve bilinçsiz bir şekilde gübreleme yapmanın bitki gelişimini olumsuz şekilde etkilediğini hem de ekonomik olarak üreticiye yük getirdiğini dile getirdi. Fuat Kalkan ayrıca gübre çeşitleri hakkında bilgiler vererek gübrelemeye etki eden faktörler ve bitki besin elementi noksanlıkları hakkında çiftçilere bir sunum yaptı.

Toprak analiz sonuçlarına göre Kırıkkale toprakları organik maddece fakir ve PH’sı 7,5’in üzerinde alkali toprak sınıfında yer almakta. Kırıkkale’de 45 gübre bayi tarafından gübre satışı yapılmakta. 2015 yılında yaklaşık 10 bin ton  % 33 Nitrat, 20.20.0 kompoze gübre 13 bin ton, DAP gübresi 3 bin 100 ton, ÜRE 2 bin 800 ton, % 26 CAN bin 600 ton olmak üzere toplamda 30 bin ton gübre tüketildi. Gübre bayilerinin denetimleri il müdürlüğü teknik elemanlarınca yapılmakta.

Kırıkkale arazilerinin her yıl işlenen kısmının yaklaşık yüzde 70’lik bölümünde hububat, yüzde 6’lık kısmında çerezlik ayçiçeği geri kalan kısmında ise değişik tarla ve bahçe ziraatı yapılmakta.

Üretimde bilinçli bir gübreleme için uygun gübre cinsinin, bitkinin ihtiyacı kadar, uygun zamanda ve usulüne uygun şekilde bitkiye verilmesi gerekmekte. Bu amaçla mutlaka gübre analizi yapılması gerekmektedir.