Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, bisküvi fabrikalarının hammadde sorununa karşı bisküvilik buğday çeşitleri geliştirme çalışmaları yapıyor.
Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GKTAEM) Kalite ve Teknoloji Bölüm Başkanı Dr. Yaşar Karaduman, bisküvi fabrikalarının hammadde sorununa karşı bisküvilik buğday çeşitleri geliştirme çalışmaları yaptıklarını söyledi.
Karaduman, bölüm olarak çeşitli TÜBİTAK projeleri yürüttüklerini kaydetti.
Bu projelerden birinin bisküvilik buğdayla ilgili bir çalışma olduğunu anlatan Karaduman, şöyle konuştu:
"Uluslararası piyasalara baktığımızda gelişmiş ülkelerde bisküvilik buğday konusunda yoğun çalışmalar olduğu görülmekte. Bölgemiz özellikle bisküvi fabrikalarının yoğun olduğu bir yer. Dolayısıyla son yıllarda hammadde sıkıntısı çekilmeye başlandı. Bu yüzden bisküvi fabrikalarından ve özel sektörden talepler geliyor. 2002 yılında başlattığımız proje kapsamında ekmeklik ve makarnalığın yanı sıra materyalimizi bisküvilik olarak değerlendirdik ve ileri kademelere materyal getirdik. Bu TÜBİTAK projesiyle de bunların ayrıntılı çalışmalarını yapacağız. Farklı yörelerde, 13 lokasyonda, sulu ve kuru şartlarda kalite ve bioteknolojik analizlerimiz var. Materyali ayrıntılı bir şekilde değerlendirip, buradan çeşit geliştirmeyi düşünüyoruz."
"Yeni çeşitleri geliştirip, çiftçimizin hizmetine sunmayı istiyoruz"
Bir diğer projelerinin de baklagillerdeki beslenme kalitesinin artırılması yönünde olduğunu belirten Karaduman, bu konuda da çeşitli illerden yerel genetikleri topladıklarını bildirdi.
İzmir'deki gen fabrikasından da materyal temin ettiklerini dile getiren Karaduman, "Bu materyallerin şimdiye kadar beslenme özellikleri, dayanıklı nişasta, lif, antioksidan miktarı, mineral madde özellikleri değerlendirilmemiş durumda. Bu kapsamda bunları da ayrıntılı bir şekilde değerlendirip, ıslah bölümüne aktarılıp bu konuda yeni çeşitleri geliştirip, çiftçimizin hizmetine sunmayı istiyoruz" ifadelerini kullandı.