Bingöl’de bir haftada 5 ton salatalık üretiyorlar

05 August Tuesday, 2014
Bingöl’de uzun yıllar tahıl tarımıyla uğraşan ve istediği verimi alamayan Merkez İncesu köyünden 4 aile, seracılık yaparak bir hafta içinde yaklaşık 5 ton salatalık elde ediyor.
Bingöl’de bir haftada 5 ton salatalık üretiyorlar

Bingöl’de uzun yıllar tahıl tarımıyla uğraşan ve istediği verimi alamayan Merkez İncesu köyünden 4 aile, seracılık yaparak bir hafta içinde yaklaşık 5 ton salatalık elde ediyor.

Arazilerinin büyük çoğunluğuna salatalık eken köylüler, domates, biber, patlıcan ve karpuz ile Bingöl’de sebze pazarına can veriyor.

Dört ailenin elinde bulunan toplam 18 dönümlük araziden haftalık 5 ton salatalık elde ediliyor. Seralarda yetiştirilen ürünler, hal esnafına satılırken, halden de kentteki manavlara dağıtılıyor. Bu organik ürünlere, halk büyük rağbet gösteriyor.

Serada yetiştirdiği sebzelerle geçimini sağlayan ve 10 dönümlük arazide seracılık yapan Tekin ailesi, 70 bin lira masrafla Elazığ ve Mersin’den getirdikleri malzemelerle seraları kurup üretime başlıyor.

60 yıl boyunca araziye buğday ve arpa ekip, ot biçtiklerini ifade eden Sait Tekin, kuru arazi olduğu için iyi gelir elde edemediklerini söyledi.

Kendi imkanlarıyla kuyu açıp suyu çoğalttıklarını ve salatalık ektikleri için çok memnun olduklarını vurgulayan Tekin, “Buğday ve arpa ile idaremiz, geçimimiz olmuyordu. Bazen de buğday ekmiyor, ot biçiyorduk. 50-60 senedir bu arazi elimizdedir değerlendiremedik. Şimdi ektiğimiz bu salatalıkların geliri iyidir” dedi.

Bingöl’de seracılığın yaygın olmadığını ve bunun büyük bir avantaj olduğunu kaydeden Veysi Tekin ise, “Yerli ürün çıkarıyoruz. Haftada üç gün topladığımız mahsulleri sebze haline veriyoruz. Hal esnafı da bu ürünleri çarşıdaki esnafa veriyor” dedi.

2,5 dönüm arazide ekilen salatalıktan günde 500 kilo topladıklarını belirten Tekin, sonbahara kadar 70-80 ton salatalık elde edebileceklerini söyledi.

İncesu köyünde elde edilen organik ürünlerinden satın almak isteyen vatandaşlar da kent merkezinden araçlarıyla tarlalara gelip, günlük taze sebze satın alıyor.

Büyük şehirlerde böyle bir imkanın olmadığını ifade eden Hakim Değişgeç, tarladan ürün almak için Bingöl’den geldiklerini söyledi.  Değişgeç, “Sait amcamızın seracılık yaptığını yakın tarihte görmüştük. Buradan geçerken, amcanın tarlasına uğrayıp biraz organik ürün almayı tercih ettim. Bu oldukça güzel. Ürünü tarladan almak daha sağlıklı. Büyük şehirlerde bu olanaklar elbette ki yok. İnşallah bu seracılık daha iyi noktalara gelirse, Bingöl’ün ova köyleri ümit ediyoruz ki çok daha verimli, çok daha kazançlı bir hal alacaktır” diye konuştu.