Bingölde Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yapısal Durumu ve Geliştirme Olanakları paneli düzenlendi.
Haber-Nurullah ERSÖZ
Bingöl'de Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yapısal Durumu ve Geliştirme Olanakları paneli düzenlendi. Panele proje ortakları olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bingöl İl Müdürlüğü, Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği yöneticileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda yapılan panelde konuşan Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sedat Ildız, "Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tarımsal üretim seçeneği sınırlı olan ilimizde; ekonomik olarak maliyeti düşük, üretim sürecinde de risk daha az ve yıl boyu istihdam imkânı bulunmaktadır" dedi.
Sedat Ildız, proje ile merkez dahil 6 ilçe, 67 köyde yetiştiricilerle yapılan anket, gözlem, barınak durumları, mera durumları, yetiştirici beklentileri gibi değerlendirmeler yapılarak; adeta mevcut durumun röntgenini çekmeye çalıştıklarını belirtti.
Bingöl Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, Hayvan Kayıt Sisteminin önemine vurgu yaptı.
Panelistlerden Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Nursoy, proje kapsamında yapılan arazi çalışmaları, anket çalışmaları ve gözlem ekipleri tarafından toplanan verilerin değerlendirildiği bir sunum yaptı.
Panelde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Aygün Doğu Anadolu Bölgesinde Küçükbaş Hayvancılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri, Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Şahin de küçükbaş hayvan hastalıkları konusunda bilgilendirme yaptı.
Panel, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ve panelistlere teşekkür plaketi takdim edilmesiyle sona erdi.