Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri tarafından ortaklaşa yürütülen projeyle uygulamaya konulan Alo Küpe Hattı Bingölde faaliyete geçti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri tarafından ortaklaşa yürütülen projeyle uygulamaya konulan Alo Küpe Hattı Bingöl'de faaliyete geçti.
Hattın hizmete başlaması nedeniyle Çobantaşı köyünde yapılan törene Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, Vali Yardımcısı Numan Tahir Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürü Sedat Ildız, İl Genel Meclisi başkan ve üyeleri, kamu kurumlarından temsilciler, şube müdürleri, Oda ve Birlik başkanları, kooperatif başkan ve üyeleri ile çok sayıda yetiştirici katıldı.
Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan yaptığı konuşmada, törenin yapıldığı işletmenin DAP kapsamındaki illerde kurulacak damızlık sığır işletmesi yatırımlarının desteklenmesi projesi kapsamında 50 baş olarak faaliyete başladığını, bugün 107 baş damızlık sığır bulunduğunu ve bu durumun da Bingöl hayvancılığı adına ümit verici olduğunu söyledi. Yetiştiricilerin bundan böyle evlerinde Alo Küpe Hattı'nı direk arayarak, gecikmeden herhangi bir cezai müeyyideye maruz kalmadan buzağılarını kayıt altına alabileceklerini belirten Taşyapan, konuşmasının ardından 444 26 96 numaralı hattı arayarak ilk bildirimde bulunan kişi oldu ve küpelenen buzağıya altın taktı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürü Sedat Ildız ise, hattın işleyişi hakkında bilgi vererek ülke çapında hayvan kayıt sisteminin bir standarda kavuşması ve bu sisteminin Avrupa Birliği şartlarına uygun hale gelebilmesi için oluşturulan proje ile yetiştiricilerin yeni doğmuş buzağı ve küpesi düşen hayvanların bildirimi için 444 26 96 Alo Küpe Hattı'nı arayabileceklerini kaydetti. Ildız, Alo Küpe Hattı'na bildirimin yapılmasının ardından o bölgede görev yapan, kayıt sistemine ve görevlilere tahsis edilen cep telefonlarına düşen bildirimi alan saha elemanlarının ilgili köye giderek hayvanları küpeleyeceklerini aktardı.
Alo Küpe Hattı Nasıl İşleyecek?
Hattı arayan yetiştiriciler telefonda herhangi bir bilgisayar görüşmesine takılmadan doğrudan çağrı merkezinde yetiştiricilik konusunda eğitim almış görevlilerle görüşmeye geçecek. En fazla 40 saniye içinde görevliye sorununu ve beklediği hizmeti aktaracak. Böylelikle yetiştirici artık bir telefonla işlerini daha da kolaylaştırmış olacak. Ayrıca projenin bir özelliği de yetiştiricinin kendisini özel hissedebilecek şekilde kişiye özel bilgilendirmelerle düzenlenmiş olması.
Önümüzdeki ay itibari ile yetiştirici satmak istediği damızlık gebe düvelerini de bu sistem üzerinden satışa çıkarıp değerinden satabilecek.