Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Arslanbey Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Doğa Bilimci Prof. Dr. Alaeddin Bobat, tarımsal faaliyetlerdeki en büyük yanılgının bilinçsiz gübreleme olduğunu söyledi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Arslanbey Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Doğa Bilimci Prof. Dr. Alaeddin Bobat, tarımsal faaliyetlerdeki en büyük yanılgının topraktaki besin elemanlarından hangisinin eksik bulunduğunu öğrenmeden bilinçsiz gübreleme yapılması olduğunu söyledi.
Bobat, gübrenin tarımsal faaliyetlerdeki en önemli girdilerden biri olduğunu, son yıllarda ciddi oranda artan fiyatlar nedeniyle bilinçli üretimin daha da önem kazandığını anlattı.
Bilinçsiz gübreleme nedeniyle verilen gübrenin sonraki yıl yeterli olmadığını, bu nedenle kullanımının her geçen yıl arttığına dikkati çeken Bobat, gübre miktarı ve fiyatlardaki artışın üretim maliyetlerini de yükselttiğini kaydetti.
Bobat, toprak analizinin gübreleme açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, analizle toprakta hangi bitki besin elemanlarının eksik olduğunun saptanması ve çıkan sonuca uygun gübrenin gerekli miktarda verilmesi gerektiğini söyledi.
"Tarımsal faaliyetlerdeki en büyük yanılgı, toprağın içindeki besin elemanlarından hangisinin eksik olduğunu öğrenmeden bilinçsiz gübreleme yapılması" diyen Bobat, “Biz hala toprakta ne eksik olduğunu bilmeden gübreleme yapmaya çalışıyoruz. 'Biz verelim, nasıl olsa yetişir' diyorlar ama öyle olmuyor. Gübrenin de suyun da fazlası zarar, o yüzden çiftçilerimiz gübreleme yapmadan önce mutlaka toprak analizi yaptırmalı" ifadesini kullandı.
Son zamanlarda Kırmızı Kaliforniya solucanlarının dışkısından organik gübre üreten tesislerin açıldığına dikkati çeken Bobat, "Atık olarak değerlendirilemeyecek ölçüdeki bitkisel maddeler bu solucanlara yem olarak veriliyor ve solucanlar bunu posa olarak dışarı atıyor" diye konuştu.
Solucan dışkısından elde edilen organik gübrenin tarımsal faaliyetlerde son derece faydalı şekilde kullanılabileceğini vurgulayan Bobat, "Toprakta, hava veya suda gözle göremediğimiz birtakım canlılar var. Bu canlılar bakteri, mantar veya solucan olabilir. Bunların ekosistemdeki işlevi, toprağa veya suya karışmış olan çürükçül materyali ayrıştırarak tekrar doğaya kazandırmak. Solucanlar da bu işi yapıyor. Kırmızı Kaliforniya solucanları da bu işi daha iyi yapıyor. Daha hızlı ve daha üretken yaptığı için üretimde kullanılmak amacıyla bunlardan faydalanılabilir. Yapay ve fazla gübre yerine, yerinde ve zamanında gerekli miktarda solucan gübresi kullanarak bitkisel üretimi çok daha verimli hale getirebiliriz" dedi.
Her solucandan gübre üretilemeyeceğini vurgulayan Bobat, Kırmızı Kaliforniya solucanların üremesinin çok kolay olduğunu, ticari ölçekte gübre için milyonlarca solucan kullanmak gerektiğini sözlerine ekledi.