Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, bilgiyle harmanlanan çiftçiliğin en çok kazandıran mesleklerden biri olduğunu belirtti.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, bilgiyle harmanlanan çiftçiliğin en çok kazandıran mesleklerden biri olduğunu belirterek, "Bunun için çiftçilerimizin bilgi seviyelerini biraz artırmamız gerekiyor" dedi.
Soylu, hububat ambarı olarak nitelendirilen Konya'nın Türkiye'de tarla bitkileri üretimine en uygun bölgelerin başında geldiğini belirtti. Geniş arazilerin varlığı, sulama imkânlarının bulunması ve ovanın büyük bölümünün düz olması gibi sebeplerin tarla üreticileri açısından çok önemli bir potansiyel oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Soylu, bu nedenle son yıllarda Konya yöresinde tarla bitkilerinde ürün çeşitliliğinin giderek arttığını ve bir tarla bitkileri üretim üssü haline geldiğini aktardı.
Genel olarak değerlendirildiğinde, bölgede buğday ve arpa gibi hububat ürünlerinin yanı sıra son dönemde mısır, ayçiçeği, şeker pancarı ve patates üretiminin de yaygınlık gösterdiğini anlatan Soylu, şöyle devam etti:
"Bu ürünlerin üretiminde Konya bölgemiz Türkiye'de söz sahibi bir noktaya gelmiştir. Bölgede yeni yatırımlarla sulama imkânlarının artması halinde ürün çeşitliliği ve ekim alanları da daha çok artacaktır. Sulanamayan alanlarda özellikle buğday, arpa tarımı yaygın olarak yapılmakla birlikte bu durum bölge bölge değişkenlik göstermektedir. Tarla bitkileri üretiminin uygun olmadığı veya zorunlu olarak yetiştirildiği Derbent, Hüyük ve Beyşehir'in bir kısmı, Hadim, Taşkent ve Bozkır gibi dağlık ilçelerimizde ise çok parçalı ve engebeli arazi yapısı nedeniyle üreticilerimiz hububat ve pancar gibi tarla bitkileri üretimi yapıyor.”
Soylu, bu dağlık ve engebeli bölgelerin yöre insanının kalkınması için katma değeri daha yüksek olan, özellikle sebze ve meyvecilik alanında geliştirilmesi gerektiğini de vurguladı.
Bu bölgelerde bir dekar buğday ekim alanında çiftçinin maksimum elde edeceği gelirin 200 lirayı geçmeyeceğini ancak meyve ve sebze gibi katma değeri yüksek ürünlerin dekarından 3-4 bin lira ve daha fazla gelir elde etmenin mümkün olabileceğinin altını çizen Soylu, "Bu da bölgelerin tarımsal kalkınması açısından, gelişmesi için son derece önemlidir. Hakeza, ova kesimlerde özellikle sulanan alanlarda katma değeri daha yüksek tarla bitkilerini ekmek de son derece önemli” dedi.
Anadolu Çiftçisi Bunu Bir Öğrenirse
Üreticileri daha fazla bilgi sahibi olmaları konusunda uyarmak istediğini belirten Prof. Dr. Soylu, artık dünya ile rekabet edildiğini ve bu rekabet içinde çiftçilerin bilgi seviyelerinin biraz artırılmasının gerektiğini sözlerine ekledi.