Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarım ilacı satan bayi ve toptancılara yönelik bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı düzenledi.
Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Orhan KAĞITÇI
Fotoğraf: Muhsin ATAK
Tarımsal üretim sürecinde yetiştirilen ürünlerin hastalık ve zararlılara karşı korunması için büyük önemi olan zirai ilaçlar Bursa’da düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.
Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılarına Yönelik Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül mevzuatlara uyulmasının önemine dikkat çekti.
Aygül konuşmasında şu ifadelere yer verdi: ''Ülkemizde bitki koruma ürünleri ile zirai mücadelede kullanılan alet ve ekipmanlara ilişkin hususlar mevzuatla belirlenmiş olup, tüm iş ve işlemler 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile bu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelikler çerçevesinde yürütülmektedir. Bitki koruma ürünleri ile zirai mücadele alet ve ekipman sektöründe faaliyet gösteren firmalar mevcut mevzuatlara uygun üretim, pazarlama, etiketleme yapmak zorunda oldukları gibi söz konusu ürün, alet ve ekipmanları da satan bayilerde mevzuatlara uygun faaliyet göstermek zorundalardır. İlimizde ruhsatlı 210 adet perakende bitki koruma ürünleri bayisi, 15 adet toptancı bayisi, 42 adet tarımsal kalkınma kooperatifi bayisi olmak üzere toplam 267 adet BKÜ Bayisi ve 98 adet zirai ilaç alet bayi ve 7 adet zirai ilaç alet makine imalathanesi olmak üzere toplam 105 zirai mücadele alet ve makine bayisi faaliyet göstermektedir. İl müdürlüğü olarak geçtiğimiz yıl BKÜ bayilerine yönelik olarak 857 denetim ve zirai mücadele alet ve makine satışı yapan bayilerine ise yıl içinde 98 denetim gerçekleşmiş olup denetimlerde yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettikleri tespit edilen bayilere yaptırım uygulanmıştır. ''
''İl Müdürlüğü doğal dengenin korunması amacıyla çalışmalar sürdürmekteyiz.''
Sadece imalat ve satış yerlerini değil sürdürülebilir tarımın bir parçası olarak doğal dengenin korunması amacıyla İl Müdürlüğü olarak çalışmalar yürütüldüğünü belirten İl Müdürü Aygül: ''Üretimde kullanılan kimyasallarında kayıt altına alınması, gereksiz uygulamalardan kaçınılarak, yanlış ilaç kullanımı nedeniyle oluşacak ekonomik zararlarında önüne geçmek için çalışmalar yürütmekteyiz. SMS sistemi ile erken haber verme sayesinde, ilaçlama yaparak ürünlerimizi koruyoruz.'' dedi.
''Üreticilerimiz, üretici kayıt defterine göre kullandıkları bu ürünleri düzenli olarak kayıt altına almak zorundadırlar.''
İl Müdürü Aygül, üreticilerin yetiştirmiş oldukları ürünlerde ihtiyaç duydukları bitki koruma ürünlerini satın alabilmeleri için öncelikle söz konusu ürünün her yıl bakanlığımız web sayfasında yayımlanan Bitki Koruma Ürünleri listesine göre izin verilenler arasında yer alması gerektiğini vurguladı. Aygül, “Üreticilerimizin İl ve İlçe Müdürlüklerimizden temin edebilecekleri üretici kayıt defterine göre kullandıkları bu ürünleri düzenli olarak kayıt altına almak zorundadırlar. Bitki koruma bayisinden satın alınacak ürünlerin ise reçete yazma yetkisine sahip mühendislerden tarafından reçetede yazılması gerekmektedir.” dedi.
Teknolojik gelişmelerden tarım sektöründe etkili ve hızlı yararlanması gerektiğini söyleyen Aygül, insansız hava araçlarının tarımsal üretimde kullanılmasının yaygınlaştığını sözlerine ekledi.
Bayilere yönelik bilgilendirme sunumlarını da Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Kaya Şimşek yaptı.
Sunumunun ardından Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma Ürünleri Dairesi Birim Sorumlusu Ümit Uğur Bahçe, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan ile Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Kaya Şimşek bayi ve toptancı temsilcilerinden gelen soruları yanıtladı.