Bayburt çiftçisinin kurtuluşu sudan

27 May Tuesday, 2014
Son yıllarda sulama amaçlı yapılan gölet ve barajlar sayesinde kuraklıktan daha az etkilenen Bayburt, Karadeniz illerinin yem bitkisi ihtiyacını karşılamaya hazırlanıyor.
Bayburt çiftçisinin kurtuluşu sudan

Son yıllarda yapılan ve yapımı süren sulama amaçlı gölet ve barajlarla tarım alanlarında kuraklığın önüne geçilmeye başlanan Bayburt, Karadeniz Bölgesinde kurulan hayvancılık işletmelerinin yem bitkisi ihtiyacını karşılayacak.

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, kentte sulu tarım imkanlarının son yıllarda arttığını,  çiftçilerin son yıllarda yem bitkisine yöneldiğini ve kentte ağırlıklı olarak yem bitkisi ekildiğini ifade etti.

Silajlık mısır, yonca, korunga ve fiğ gibi ürünlerin tarım arazilerinin üçte biri oranında ekildiğini belirten Yıldırımtepe, özellikle kuru tarım yapılan alanlarda hububat ekimi yapıldığını kaydetti.

Türkiye'de yem bitkisi üretimi yapılan bazı bölgelerde kuraklığın söz konusu olduğunu söyleyen Yıldırımtepe, "Bayburt, Karadeniz'in tahıl ambarı durumunda. Dolayısıyla Karadeniz illeri, diğer bölgelerdeki verim düşüklüğü nedeniyle bölgede son yıllarda kurulan hayvancılık işletmelerinin yem bitkisi ihtiyacını, tahıl ambarı durumundaki Bayburt'tan karşılayacak. Artan taleple çiftçimiz bu yıl para kazanacağı beklentisi içerisinde" diye konuştu.

Yıldırımtepe, kentte bu yılki üretimin oldukça iyi durumda olduğunu söyledi.                        

Bayburt'ta son yıllarda yapılan sulama amaçlı göletler ve barajların, Bayburt tarımının çehresini değiştireceğini ifade eden Yıldırımtepe, “Bayburt'ta sulu tarımla kuraklık da artık tarihe karışacak. Kuraklık olduğu yıllarda tarım arazilerinin yüzde 50'den fazlası sulandığı için verimde de herhangi bir düşüklük yaşanmayacak" dedi.

Oruçbeyli köyünde 40 yıldır çiftçilik yapan Selami Battal ise tohum ekim döneminde kuraklık olmasına rağmen ekim yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, son bir aydaki etkili yağışlarla Bayburt çiftçisinin mağdur olmayacağını kaydetti.