Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, "Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi" kapsamında geliştirilen yeni ürünlerini tanıttı.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından, "Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi" kapsamında, geliştirilen yeni hibrit tohumların tanıtımı gerçekleştirildi.
BATEM sebzecilik bölümünde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan, müdür Abdullah Ünlü, 2004-2009 yıllarında başlatılan "Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi" kapsamında yeni sebze ve meyve ıslahları üzerinde çalışma yürüttüklerini söyledi.
Proje kapsamında sebze ıslahlarının geliştirilmesi amacıyla 5 bakanlığa bağlı araştırma enstitüsü, 7 üniversite ve 38 özel tohumculuk firması ile işbirliği içerisinde çalışma yürüttüklerini kaydeden Ünlü, "Şu ana kadar proje kapsamında domateste 67 çeşit aday hibrit ve 344 hat, hıyarda 50 çeşit aday hibrit ve 77 hat, kavunda ise 45 çeşit aday hibrit ve 47 hat olmak üzere yeni ürün çeşitleri geliştirdik" dedi.
Çalışma kapsamında başta domates, biber, patlı, kavun, karpuz ve kabak olmak üzere 7 sebze türünde 272 nitelikli hat ve 25 F1 hibrit tohum çeşidinin geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Ünlü, şu ifadeleri kullandı:
"BATEM olarak domates, hıyar, kavun, karpuz ve kabakta önemli ıslah çalışmaları yaptık. Bugün de özellikle kavun, domates ve hıyarda geliştirdiğimiz aday hibrit tohumu ve tanıtımı için buradayız. Aday hibrit ve hatlarda temmuz sonunda projeyi sonlandırarak, bu ürünleri özel sektörün hizmetine sunmak istiyoruz. Amacımız yerli hibrit sebze tohumculuğunu daha üst düzeye getirmek. Özellikle 2000'li yılların başında yerli hibrit ve sebze tohumculuğu üretimi yüzde 10 civarındayken, bugün yüzde 50'lere ulaşmış durumdadır. İlerleyen günlerde özel sektörün desteğiyle yurt dışına hibrit tohumlar satmayı düşünüyoruz."
"Yeni ürünleri çiftçilerin hizmetine sunacağız"
Son yıllarda dünyada kuraklık yaşandığını ve bu sıkıntı üzerine incelemelerde bulunduklarını anlatan Ünlü, özellikle bu türlerde kuraklıklara tolerant olacak kavun ve karpuzlarda çalışma yaptıklarını söyledi. Geliştirilen hat ve çeşitlerinin özellikle kök hastalıklarına dayanıklı olan bitkiler olduklarını dile getiren Ünlü, "Son on yıl içerisinde yapılan kamu ve özel sektör işbirliğini önemsiyoruz. Bu geliştirdiğimiz hatların, protokoller çerçevesinde özel sektöre satışını yapacağız. Yeni ürünleri çiftçilerin hizmetine sunacağız" diye konuştu.