Prof. Dr. Kenan Uçan, yüzde 6 eğimin üzerindeki tarım alanlarında \"basınçlı sulama\" sisteminin uygulanması durumunda suda büyük bir randımanın sağlanacağını kaydetti.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Uçan, "Yüzde 6 eğimin üzerindeki tarım alanlarında "basınçlı sulama" sistemini uygulayabilirsek suda büyük bir randıman sağlayabiliriz" dedi.
Prof. Dr. Uçan, Türkiye'nin yıllık su kaynağının ortalama 112 milyon metreküp olduğunu belirtti. Bu oranın yıllara göre değişkenlik gösterdiğini vurgulayan Uçan, kuraklığı ise "doğal afet" olarak nitelendirdi. Kuraklığın, su kaynaklarını verimli kullanılmasını zorunlu haline getirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Uçan, "Kuraklık aslında sosyo-ekonomik yapıya etki eden bir faktör. Dolayısıyla ülkemizin kaynaklarını verimli kullanmalıyız. Çünkü suyun yüzde 70'i tarımsal alanda değerlendiriliyor" dedi.
Tarımda kullanılan suyun yüzde 65'inde yüzeysel metot tercih edildiğini hatırlatan Uçan, kuraklığın etkisini azaltmak için bu kaynağın iyi rezerve edilmesi gerektiğini kaydetti. Sulama konusunda bilinçlendirme çalışmalarının önemine değinen Uçan, bilimsel yöntemlerin kullanılması durumunda hem tarımsal verimin hem de su randımanın artacağına dikkat çekti.
Eğimli arazilerde basınçlı sulama yöntemini öneren Prof. Dr. Uçan, "Yaklaşık 15 milyon hektar arazimiz yüzde 6 eğimin üzerinde. Buda ülkemizde sulanabilir tarım alanlarımızın büyük bir kısmını teşkil ediyor. Dolayısıyla yüzde 6 eğimin üzerindeki tarım alanlarında basınçlı sulama sistemini uygulayabilirsek suda büyük bir randıman sağlayabiliriz. Çünkü belirli bir miktarla çok daha fazla alanı sulama imkanına kavuşuyoruz" diye konuştu.
Basınçlı su kullanımında elektriğe ihtiyaç duyulduğunu aktaran Uçan, bu sorunun da güneş enerjisiyle çözülebileceğini sözlerine ekledi.