Bartın merkeze bağlı Çakırkadı köyünde ekili olan tarlaları çekirgeler istila etti. Çekirgelerin istilasına uğrayan tarlalarda ürünlerin zarara uğradığı belirtildi.
Bartın merkeze bağlı Çakırkadı köyünde ekili olan tarlaları çekirgeler istila etti. Köylüler, çekirgelerin istilasına uğrayan tarlalarından ürünlerin zarar gördüklerini söyledi.
Çakırkadı köyünde ekili alanları istila eden çekirgeler köylüleri tedirgin etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bartın İl Müdürlüğü’nden köylerde çekirgelere karşı ilaçlama yapılacağı ve çalışmaların başlayacağı belirtildi.
Mısır ve çeşitli sebzeler ekili olan tarlasını istila eden çekirgelerden çok zarar gördüklerini söyleyen Hüseyin Aydeniz, “Bu çekirgeler 15-20 gün içerisinde çıktılar. Mısır, domates, patates, fasulyelere hep zarar veriyor. Geçen sene ilaçlama yapıldı. Buna önlem alacak durumumuz yok” dedi. Yavru çekirge sayısının da çok fazla olduğunu kaydeden Aydeniz, “Bunlar üreyecek önümüzdeki yıl daha da çoğalacak. Bu sefer belki de hiç ürün alamayacak hale geleceğiz” diye konuştu.
Çekirge ile mücadele çalışmaları hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bartın İl Müdürü Abdulsetter Bayram, 2014 yılı çekirge mücadele programı kapsamında il genelinde ilaçlanmanın hedeflendiğini belirtti.
İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca, havaların ısınmasıyla birlikte kışlaklarda toplu çekirge çıkışlarının tespit edildiğini ifade eden Bayram, “Çekirge nimflerinin ilk çıktığı alanlar devletin hüküm ve tasarrufunda olan orman, mera, yaylak ve kışlak gibi alanlardır. Bu alanlarda çekirge mücadelesi devlet yardımı şeklinde yapılmakta olup, kimyasal mücadelede kullanılan bitki koruma ürünleri devlet tarafından işçilik ise yerel yöneticiler tarafından karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.
İlaçlama yapılacağı için istilaya uğrayan köylerde 20-30 gün boyunca hayvan otlatılmaması gerektiğini vurgulayan Bayram, zarar oluşan alanlarda arazi kontrolleri ve kimyasal mücadele çalışmalarının devam edeceğini kaydetti.