Kahramanmaraş zengin su kaynaklarını verimli şekilde kullanıyor, barajlarda yetiştirilen balıklar 54 ülkeye ihraç ediliyor.
Haber: Selçuk KUŞÇU - Kahramanmaraş İl Enformasyon
Sular şehri Kahramanmaraş’ın denizi yok ama balığı çok.
Balıkçılık sektörüne önemli yatırımların yapıldığı kentte, su kaynaklarının verimli şekilde kullanılmaya başlamasıyla tesis sayısı arttı, üretim üst seviyelere çıktı, istihdam sağlandı.
Mezopotamya ve Anadolu kültür havzalarının buluştuğu noktalardan birinde yer alan Kahramanmaraş’ın su kaynakları üzerinde oluşturulan tesislerde yetişen tonlarca alabalık, kentin ihracat kalemleri arasında yerini aldı. Akarsu, gölet ve barajlarda yetiştirilen 5 bin 400 ton balık, başta Ortadoğu, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor.
Baraj göllerinde kurulan alabalık kafes üretim tesislerinde yetiştirilen alabalıkların 54 ülkeye ihraç edildiğini dile getiren İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, denizi olmayan Kahramanmaraş'ın balık ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
İşlenmiş alabalığın da dünyada talep edilen bir ürün olduğunu belirten İl Müdürü Bozkurt, “2019 yılında 6 bin 702 ton alabalık işlenerek 3 bin 100 ton işlenmiş ürün olarak ihraç edildi ve 138 milyon lira gelir sağlandı. 2020 yılında ise 7 bin500 ton alabalık işlenerek neticede 3 bin 700 ton işlenmiş alabalık ihraç edilmiş ve bu alabalıklardan 167 milyon lira gelir elde edilmiştir. İhracat en fazla Romanya, Polonya, Almanya, Suudi Arabistan, Kuveyt, Lübnan, Katar, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Irak ve İran başta olmak üzere 54 ülkeye gerçekleştiriliyor. İzlenilmiş ürün olarak soğutulmuş, dondurulmuş ve füme alabalık ihraç edilmiştir. Kahramanmaraş'ta faaliyette olan "Su Ürünleri İşleme Tesisi" kapasite açısından Türkiye'de birinci Avrupa'da ise üçüncü sırada yer alıyor. İç sular bakımından zengin bir il olan kentimizin bu özelliği de Türkiye'de önemli alabalık üretim potansiyeline sahip olmasına neden oluyor. Sularının soğuk, berrak ve oksijeninin zenginliği Kahramanmaraş'ta yetiştirilen balıkların kaliteli olmasına sebebiyet vermektedir." diye konuştu.
Alabalığın yanında Kahramanmaraş'tan Türk Somonu da ihraç edildiğini aktaran Bozkurt, kentin su ürünleri potansiyelinde Türkiye'de ilk üçe girdiğini sözlerine ekledi.
kahramanmaraş
su ürünleri
balıkçılık
ihracat
alabalık
tarım ve orman