Elazığ Şeker Fabrikası, Keban Baraj Gölü havzasında kuraklığın etkisiyle suların çekildiği alanlara pancar ekilmesiyle üretimine devam etti.
Elazığ'da geçen yıl pancar rekoltesindeki büyük düşüş nedeniyle bu sene üretime ara vermesi gündeme gelen Elazığ Şeker Fabrikası, Keban Baraj Gölü havzasında kuraklığın etkisiyle suların çekildiği alanlara bazı çiftçilerin pancar ekmesiyle üretimine devam etti.
Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Lütfi Çevik, yaptığı açıklamada tarım alanlarında yaşanan sulama suyu sıkıntısı nedeniyle geçen yıl yeterli ekim yapılamadığı için Elazığ Şeker Fabrikası'nın tarihindeki en düşük rekolteyi gördüğünü söyledi.
Çevik, geçen yıl çiftçiden 35 bin ton pancar alımı yaptıklarını belirterek, rekolte düşüklüğü nedeniyle Kars ve Ağrı Şeker fabrikaları gibi Elazığ Şeker Fabrikası'nın da 2014 yılında üretim yapmamasının gündeme geldiğini dile getirdi.
Kars ve Ağrı fabrikalarının, rekolte düşüklüğünün devam etmesi sebebiyle bu yıl "devre dışı" kaldığını ifade eden Çevik, Elazığ Şeker Fabrikası'nın ise Keban Baraj Gölü havzasına yakın köylerde yaşayan çiftçilerin, kuraklığın etkisiyle suların çekildiği alanlara pancar ekmesi sayesinde üretime devam ettiğini belirtti.
Çevik, Keban Baraj Gölü'nde suların çekilmesi sonucu 15 bin dönüm tarım arazisinin ortaya çıktığını dile getirerek, "Bu alanlara birçok ürün ekildi. En az 4 bin-4 bin 500 dönümünde pancar yetiştirilen bu alandaki verim, geçen yılın rekoltesini ikiye katlamıştır" dedi.
Dekar Başına 12-13 Ton Pancar
Baraj havzasında ekilen pancardan yüksek verim alınmasının ve fabrikanın üretime devam etmesinin hem kendileri hem çiftçiler adına mutluluk verici olduğunu belirten Çevik, bu yıl rekoltede yüzde 120 artış beklediklerini dile getirdi.
Çevik, geçen sene çiftçiden alınan 35 bin ton pancar karşılığında 4 bin 300 ton şeker ürettiklerini, bu yıl ise 75-80 bin ton rekolte ve bunun karşılığında 8 bin 500 ton civarında şeker üretimi beklediklerini kaydetti.
Bu alanlardan elde edilen yüksek verimi baraj sularıyla gelen alüvyonlu toprağa bağlayan Çevik, "Diğer tarım alanlarının dönümünden 5-6 ton pancar alınıyor. Buradan, bugüne kadar fabrika tarihinde görülmemiş şekilde çiftçimiz dekara 12-13 ton pancar aldı. Kuraklığa rağmen çiftçimizin yüzü güldü. 2014 yılındaki kuraklığa rağmen rekoltedeki artış, fabrikamızın çalışmasını sağladı. Kuraklık bir anlamda Elazığ Şeker Fabrikası için hayırlı olmuştur" diye konuştu.
Lütfi Çevik, Beyhan Barajı'nın ovaları sulamaya başlaması, Altınova ve Uluova'daki sulama suyu sıkıntısının çözülmesiyle Elazığ Şeker Fabrikası'nın tekrar eski günlerine döneceğini sözlerine ekledi.