Bakan Pakdemirli Çanakkale’de

12 March Tuesday, 2019
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Çanakkale’de çiftçi ve üreticilerle bir araya geldi. Pakdemirli, tarım konusunda Çanakkale’nin de başı çeken iller arasında olduğunu söyledi ve yapılacak destekler ile yatırımları açıkladı.
Bakan Pakdemirli Çanakkale’de Haber: Çanakkale İl Enformasyon

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı’nda” üreticiler ve sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘’Son günlerde bütün sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de durumlar iyi gitmedi. Fakat diğer sektörlere verilmeyen destekler öncelikle tarım sektörüne veriliyor. Sizleri rahatlatmak için destekleri öne çektik. Ocak, şubat ve mart ayları toplamı 8 milyar 777 milyon desteği, çiftçimize mart ayının sonu itibariyle ödemiş olacağız.

Bitkisel üretimimiz 98 milyondan 120 milyon tona yükselip %25 artmış, büyükbaş sayımız 9.9 milyondan 17 milyona, küçükbaş sayımız 32 milyondan 45 milyona yükseldi. Kanatlı sayımız 250 milyondan 350 milyona, et üretimimiz 420 tondan 1,1 milyon tona, süt üretimimiz 8,4 milyon tondan 20 milyon tona, tavuk üretimimiz 700 bin tondan 2.2 milyon tona, yumurta üretimimiz 11 milyar adetten 20 milyar adete, bal üretimimiz 74 bin tondan 110 bin tona yükselerek her alanda ciddi bir artışımız var.

Çanakkale’ye tarım ve hayvancılık alanlarında sağlanan 1.5 milyar liralık hibe, tarımsal hasılamız karşılığında 3,5 kat artmış ve 3,3 milyara yükselmiş. Çiftçi projelerinde 22 milyon lira, kırsal kalkınma hibelerinde 39 milyon lira, TKDK hibelerinde 45 milyon lira devlet desteği olmuş. Bunların karşılığında da büyükbaş hayvanımız %105 artışla 215 bin başa, küçükbaş %27 artış ile 715 bin başa yükselmiştir. Süt üretimimiz %123 artarak 350 bin tona ulaşmıştır. Mera ıslahı ise 42 bin dekar yapıldı. 

Çiftçilerimize bugüne kadar, verdiğimiz değerin bir ifadesi olarak, 127 milyar lira ödeme yaptık. Geçtiğimiz yıl çiftçilerimize Ziraat Bankası aracılığıyla 32 milyar lira da kredi temin ettik. Yani birçok sektöre yapılmayan üreticimize yapıldı. Üreticimiz bunu sonuna kadar hak ediyor. Çiftçimiz bundan sonra elektriği %12 daha ucuz kullanacak. Elektriği ticari tarifeden ödemeyecek. Yine çiftçimizin 31 Aralık 2018 itibariyle temerrüde düşmüş herhangi bir borcu varsa; Tarım Kredi Kooperatifi’ne ve Ziraat Bankası’na gidip bunları %10‘la tekrar yapılandıracak. Yemi de bugün alıp Kurban Bayramı’nda ödeyebileceksiniz. TARSİM bedelini hasat döneminde ödeme imkânınız olacak. Ziraat Bankası’yla seracılık kredisi çalıştık. %8,25 faizle seranın %75’lik kısmını 2 yıl ödemesiz toplam 7 yıl vadeyle kurabiliyorsunuz. Yeterli sıcaklıkta, debide ve yeterli büyüklükte ki alanı bize gösterdiğiniz takdirde Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulma sözünü de buradan Çanakkale’ye veriyorum.

Ayrıca Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada hakikaten organik ürünler üretmeye aday bir yerimiz. Burada da gerekli adımları inşallah atıyor olacağız. Arıcılığı geliştirmek için 4 bal ormanı tesis edeceğiz” dedi.
 
çanakkale bakan pakdemirli destekler hibe yatırım su