Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı destekleriyle Türkiye’de öğrenim gören yabancı öğrencilerle bir araya geldi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bakanlık tarafından Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitisü’nde düzenlenen ‘Dünya Gıda Güvenliği Buluşması’nda uluslararası misafir öğrencilerle bir araya geldi.
Bakanlığın üst düzey protokolünün de katıldığı buluşmada Bakan Kirişci akademik hayatına dair notları paylaştı hem de öğrencilere hayati tavsiyelerde bulundu. Kirişci, Türkiye’de burslu eğitim gören öğrencilerle buluşmaktan ötürü büyük heyecan duyduğunu belirterek, “Bizim dış temsilciliklerimizde 2019 rakamlarına göre yaklaşık 2 bin 600 civarında görev yapan diplomatlarımız var. 290 bin öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin köprü olmasını ben arzu ederim. Kültür elçisi, ticaret elçisi, tarım elçisi, genel olarak dışişleri, uluslararası ilişkiler, hangi açıdan bakarsanız bakın işte size güçlü bir beşeri sermaye. Sizleri örnek alalım. Hem Türkiye’yi biliyorsunuz hem de kendi ülkenizin zaten vatandaşısınız. Sizden daha iyi temsilci olabilir mi, daha iyi müşavir olabilir mi, daha iyi iki ülkeyi değerlendirecek birisi olabilir mi?” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşının ardından tahıl koridoru için seferber olduğunu belirten Bakan Kirişci, “Herkes savaşanlar ile ilgili tempo tutarken, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ‘Hayır biz savaş istemiyoruz, biz barıştan yanayız, biz iki komşu ülkenin savaşması yerine barışmasını istiyoruz, biz burada savaşı asla tasvip etmiyoruz' dedik. Biz belki yalnız kaldık ama süreç bizim haklı olduğumuzu ortaya koydu. Dünya bir gıda krizini, bir açlığı artık iliklerine kadar hissederken, bir anda bir dörtlü zirve gerçekleşti; Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye. Bu zirveden bir sonuç çıktı ve adına ‘tahıl koridoru’ dediğimiz bir koridor açıldı. Bu koridordan 304 gemi bugün itibarıyla geçmiş durumda ve 6,9 milyon ton hububat bu koridordan ihtiyaç duyan ülkelere ulaştırılmış durumda. 6,9 milyon ton büyük bir rakam değilmiş gibi gelebilir ama bazı şeyler vardır ki bunların psikolojik etkisi fiziki etkisinden çok daha büyük olur. Bir anda 450 dolarlara gelen buğdayın tonu şu anda 330 dolarlara geriledi” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi. Moderatörlüğünü Bakanlığın Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur Kır’ın yaptığı kısımda, öğrenciler Kirişci’ye bakanlığın faaliyet alanlarında ilişkin sorularını yöneltti.
Programın sona ermesinin ardından tohumların yer aldığı Gen Bankası’nı ziyaret eden Kirişci şöyle konuştu: “Tarım Komisyonu Başkanı olduğum dönemde tohumculukla ilgili mevzuatları Türkiye’ye kazandırdık. Türkiye’de 12 binin üzerinde türlerimiz var. Bunların 3 binden fazlası endemik dediğimiz bizim kendi coğrafyamıza ait. Dolayısıyla bunların korunması ve bizden sonraki nesillere aktarılması meselesi ancak bu tür gen merkezleri sayesinde mümkün olabilirdi. Önemli mekanlar buralar. Bazen ‘bu ülkenin çeşitleri, türleri, yok ediliyor’ gibi yaygaralar koparılıyor, ‘bu ülke bütün tohumları ithal ediyor’ gibi yine bu alanda çalışan insanlarımıza haksızlık var.”
tarım
orman
bakan
vahit
kirişci
yurt
dışı
akraba
topluluklar
başkanlığı
yabancı
öğrenci
gıda
güvenliği