Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nda düzenlenen basın toplantısında, Bakanlığının 2013 yılı faaliyetlerini değerlendirdi, 2014 hedeflerini açıkladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlığının 2013 yılı faaliyetlerini değerlendirdi, 2014 hedeflerini açıkladı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Eker, 2013 yılında buğday, mısır, çeltik ve ayçiçeği üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldığını kaydetti.
Dünyadaki kırmızı et üretiminin yüzde 60'a yakınının domuzdan elde edildiğini belirten Eker, geçen yılki sığır eti üretiminin 64 milyon ton, kanatlı eti üretiminin ise 100 milyon ton olduğunu bildirdi. Dünyada 900 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Eker, aslında herkese yetecek kadar gıdanın bulunduğuna dikkati çekti.
Geçen yıl dünya genelinde gıda fiyatlarında yüzde 4,4 düşüş görüldüğünü belirten Eker, 2013'te hububat ve şeker fiyatlarının azaldığını, yağ fiyatlarının ise biraz arttığını söyledi.
Türkiye'nin tarımsal hasılasının 62 milyar doları aştığına ve Avrupa'nın en büyük tarım ülkesi haline geldiğini belirten Eker, Türkiye'nin gıda maddeleri dış ticaretinin geçen yıl 5,2 milyar dolar fazla verdiğini ifade etti.
Bakan Eker, geçen yıl buğday üretiminin 22 milyon tona çıktığını, mısır üretiminin 5,9 milyon tonu geçtiğini, çeltik üretiminin 900 bin ton ve ayçiçeği üretiminin de 1,5 milyon tona çıktığını kaydederek, ülkenin turunçgil üretiminin 3,7 milyon tona, kivi üretiminin 42 bin tona ve muz üretiminin 215 bin tona çıktığını hatırlattı.
Miras yoluyla tarımsal arazilerin sürekli bölünmesinin önemli bir sorun olduğunu, bu konuda önemli düzenlemeler yaptıklarını anlatan Eker, TBMM gündeminde olan düzenlemeyle Türkiye'nin temel sorunun çözüme ulaşacağını vurguladı. Türkiye'de 30 milyon parsel bulunduğunu, bunların toplulaştırılması gerektiğini belirten Eker, bu yıl sonunda toplam 6 milyon hektar arazinin toplulaştırılmış olacağını kaydetti.
Geçen yıl AB ülkelerine süt ürünleri ihracatının başladığını belirten Eker, "Hayvansal ürün dış ticaretinde geçen yıl 1,3 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekoruna ulaştık" diye konuştu.
Kırsal kalkınma kapsamında 2006'dan bu yana 1 milyar lira hibe desteğiyle 4 bin 733 tarıma dayalı sanayi tesisi kurdurduklarını belirten Eker, çiftçilerin makina ve ekipman projelerine 800 milyon liranın üzerinde destek sağladıklarını aktardı.
Güvenilir gıda konusunda önemli çalışmalara imza atıldığını da ifade eden Eker, kırmızı-kanatlı et karışımının yasaklandığını, ekmekteki kepek oranının yüzde 60 artırılıp tuz oranının yüzde 1,5 azaltıldığını, katkı maddelerinin yasaklandığını, 2013'te ayrıca gıda takviyelerine yönelik düzenlemenin yürürlüğe konulduğunu söyledi.
Bakanlığı tarafından 2002 yılında 39 bin gıda denetimi yapılırken geçen yıl bu rakamın 500 bine ulaştığını ve geçen yıl 177 parti ürünün taklit ve tağşiş nedeniyle teşhir edildiği vurgulayan Eker, Okul Sütü Programının bu yıl da devam edeceğini ifade etti.
Parsel Tanımlama Sisteminde bütün parsellerin her birinin bir kimlik numarası olduğunu, numarası girildiğinde onunla ilgili bütün verilerin çıktığını anlatan Eker, 2014 yılı içerisinde Parsel Tanımlama Sisteminin hayata geçeceğini vurguladı.
Eker, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesini 30 ilde başlattıklarını, bu yıl il sayısını 43'e çıkaracaklarını, öte yandan anıza ekim yöntemini bu yıl 1 milyon hektar alanda uygulayacaklarını kaydetti.
Sürü yöneticisi ve çoban sayısının çok azaldığını belirten Eker, ilk kez küçükbaş hayvancılığı destekleme kapsamına alan Bakanlığın, sürü yöneticisi özel eğitim programına katılarak sertifika alanları istihdam eden sürü sahiplerine de destek vereceklerini söyledi.
Türkiye'nin eti sütçü ırklardan elde ettiğini belirten Eker, DAP, GAP ve DOKAP illerinden oluşan 33 ilde etçi veya kombina ırklarla tohumlanan araç hayvanlara ve doğacak buzağıya destek vereceklerini kaydetti. Yüksek nitelikli et verimi hedeflediklerini ve bunu yapanlara da hatırı sayılır bir destek verileceğini söyleyen Eker, Türkiye'nin et hayvanı ithal etme mecburiyetinin kalmadığını vurguladı.
Eker, kırsal kalkınma destekleriyle kurulan tarıma dayalı sanayi tesisi sayısını 2015 sonunda 6 bine çıkaracaklarını söyledi. Eker, "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2014 yılında toplam yatırım tutarı 1,1 milyar lira olan 5 bin proje destekleyecek. Bu projelere 600 milyon lira hibe desteği ödemeyi öngörüyoruz. 2016 sonuna kadar toplam 1,5 milyar avro yatırıma 860 milyon avro hibe desteği vermeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Güvenilir gıda konusunda 7 ürün grubunda uygulanmaya başlayacak Ürün Doğrulama ve Takip Sistemini bu yıl devreye koyacaklarını ifade eden Eker, Sağlık Bakanlığı işbirliğinde obezite ile mücadele kapsamında bazı gıda maddelerindeki tuz ve şeker oranlarının azaltılmasına yönelik faaliyetler yürüteceklerini de ifade etti.
Bu yıl 6 tarımsal araştırma merkezini hizmete açacaklarını kaydeden Eker, 2014 yılında 365 gün 24 saat hizmet veren bir çağrı merkezi kurulacağını belirtti.
Eker, ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisinin 270 bin tonluk silo yapımına başlayacağını, TİGEM'in ise Ceylanpınar'da uyguladığı sulama sistemini Orta Anadolu'da 60 bin dekarlık alana kuracağını, ayrıca yerli tohum firmalarıyla sözleşme yaparak yerli tohum üretimini artıracağını da söyledi.
Türkiye'nin gıda temin, tedarik ve üretimi bakımından önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Eker, 186 ülkeye 1660 gıda ve tarım ürünü ihraç edildiğini sözlerine ekledi.