Bahçelerde lavanta turizmi

18 June Monday, 2018
"Ot çıkmasın" diye dikilen lavanta turizmi hareketlendirecek.
Bahçelerde lavanta turizmi Muğla'da trüf mantarı yetiştirmek için dikilen meşe ağaçlarının arasına, ot çıkmasın diye lavanta eken şirket yetkilileri, hem ekonomik kazanç elde etmeyi hem de turizmi hareketlendirmeyi hedefliyor.

Demirsoy Tarım Şirketi, Fethiye ve Seydikemer ilçesinde, trüf mantarı yetiştirmek için 3 yıl önce parçalar halinde toplam 180 dönümlük meşe ağacı dikti. Dikilen ağaçların arasında sürekli ot çıkmasından rahatsız olan yetkililer, 6 metrelik boşuluklara iki sıra lavanta ekmeye karar verdi. İki yıl önce ekilen lavantaların çiçek açmasıyla mora boyanan tarlalar güzel görüntüler oluşturdu.

Şirket yöneticisi ve Trüf Mantarı Tanıtım ve Araştırma Derneği Başkanı Niyazi Uluçoban, lavanta ile Muğla'da eksik olan gurme ve bio turizme katkı sağlayacaklarını söyledi.

Seydikemer'de 150, Fethiye'nin turistik Göcek Mahallesi'nin kırsalında da 30 dönüm lavanta bahçesi oluşturduklarını anlatan Uluçoban, "Toprağın karıştırıldığı bahçeleri boş bırakırsanız, yöredeki otlar çıkıyor. Bu nedenle ot yerine lavanta çıkmasını istedik ve bahçenin boş alanlarına lavanta diktik. Lavanta kozmetik sanayisinde ilk 10'a giren aromatik bitkilerden birisi. Özellikle Fransa, Bulgaristan gibi birçok Avrupa ülkesinde üretilen, buna rağmen gittikçe arz ve talebi artan bir ürün. Bunun kalitesiyle artması gerekiyor." dedi.

Bahçelerden elden edilen ürünlerin yerinde satışa sunulması için bir tesis planladıklarını belirten Uluçoban, devam eden çalışmaları 2019'da bitirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Lavantanın Muğla'da farkındalığı yeni oluşan bir bitki olduğunu, arazilerinde çalışan işçilerin de bahçelerine lavanta dikmeye başladığını dile getiren Uluçoban, şunları kaydetti:

"Fethiye'de turizm adına çeşitlilik var. Yamaç paraşütü, antik kentler, deniz, kum güneş hepsi mevcut. Eksik olan gurme ve bio turizm. Bu eksiklikleri biz buraya kazandırmayı planlıyoruz. Bahçeden bal üretim çalışmalarımızı başlattık. Turistik olarak tesisleşmemizi oluşturacağız. Burada gurme ve bio turizm yapacağız. Bu bahçelerin dışında 3 yıl içerisinde bin ile 2 bin dönüm arasında lavanta bahçesi kurmayı planlıyoruz. Seydikemer'de yaklaşık 2 bin dönümlük bir bahçe oluşturduğumuz zaman yöre halkı da bundan esinlenip dikim yapacaktır. İlk iki yıl içerinde 500 bin ile bir milyon arasında lavanta fidanı üretim gerçekleştireceğiz. Böylece hem kendi bahçelerimizde hem de yörenin taleplerinde bunu kullanacağız."

Uluçoban, hayallerin rengi olarak adlandırılan lavantanın mor rengiyle herkesin ilgisini çektiğini, insanlar üzerinde cezbedici bir etkisi olduğunu dile getirdi.

Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ise odaya bağlı üyelere lavantayı tanıtmak için farklı etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

"Bölgemizde lavanta ekilmesinin turizme de katkısı olacak"
 
İlçede dikilen yaklaşık 180 dönümlük lavanta bahçesinin bölgedeki çiftçilere örnek olduğuna işaret eden Gümüş, şöyle konuştu:

"Lavantanın ilçemizde alternatif ürün olarak yaygınlaşmasını istiyoruz. Çok az su isteyen bir bitki olan lavanta, bölgedeki çiftçilerimize alternatif geçim kaynağı olabilecek. Bölgemizde lavanta ekilmesinin turizme de katkısı olacak. Burdur, Isparta’da yaygın olarak dikimi yapılan lavanta bahçeleri büyük bir ziyaretçi akınına uğruyor. Bu anlamda Fethiye turizmin merkezi. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin böyle bir yere uğraması turizmi de canlandıracaktır. Buralara turist gelmesi de bölgedeki çiftçilerimizin de ekonomisine katkı sağlayacak."
 
muğla seydikemer trüf mantarı lavanta turizm