Samsun'un verimli arazilere sahip Bafra Ovası'nda 31 bin dekar alanda yetiştirilen kapya biber hasat ediliyor.
İhracat olanaklarıyla ön plana çıkan kapya biberi Samsun’daki Bafra Ovası’nda hasat edilmeye başlandı.
Hasat edilmeye başlanan kapya biber dekar başına yüksek verim oranıyla ön plana çıkıyor. Kapya biber yurtiçinde ve yurtdışında rağbet görüyor.
Yurtiçinde Adana, Mersin, Şanlıurfa’ya pazarlanan kapya biber yurtdışında ise özellikle Bulgaristan’a ihraç ediliyor.
Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, "Bafra Ovası'nda 2023 yılında 31 bin dekar alanda ekili kapya biberimiz mevcut. Mayıs ayı içinde ekilen kapya biberimiz, ağustosta çıkmaya başladı. Biberleri Mersin, Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Elazığ pazarına ağırlıklı olarak pazarlıyoruz. Yaklaşık 10 gün sonra da Almanya ile Bulgaristan'a ihracata başlayacağız." dedi.
Türkiye'nin en iyi kapya biberini yetiştirdiklerini söyleyen Aşçı, "Bafra Ovası'nda yetişen kapya biber, kilogram olarak 15 liradan tarlada alıcı buluyor. Ovada kapya biberin aralık ayına kadar hasadı yapılıyor." diye konuştu.
Dönüm başına 5-5,5 ton ürün almayı hedeflediklerini dile getiren Aşçı, 160 bin ton rekolte beklediklerini ifade etti.
Yeşilyazı Mahallesi'nde sebze ticareti yapan Adem Yanık da "Bulgaristan'a ihracata başlayacağız, Bafra Ovası'ndan çıkan biberimizin kalitesi yüksek. Biberin kalınlığı Türkiye'de tektir. Dışarıda 5 kilogramdan 1 kilogram salça çıkarsa, buradan çıkan biberde 4 kilogramdan 1 kilogram salça çıkar." dedi.
Bafra
Kapya Biber
Üretim
Hasat
İhracat
Rekolte