Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonunda, farklı bağ fidanlarının üretimine yönelik olarak hazırlanan kuvöz ortamına benzer kaynaştırma odası başarılı oldu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu'nda bu yıl ilk defa uygulanan sistemle hiçbir ilaçlama yapmadan kaynaşmış kalem ve çelikler elde edildi. Bu ürünlerde hastalığa da rastlanmadı.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Mehmet Sağlam yaptığı açıklamada, bu yıl ilk defa kullandıkları kaynaştırma odasından yüksek oranda başarı elde edildiğini söyledi.
"Bu sene ilk defa kullandığımız kaynaştırma odasından yüksek oranda başarı elde ettik" diyen Sağlam, sistemin içerisinde ışıklandırma, havalandırma ve nemlendirmeye istedikleri şekilde müdahale edip şartları istedikleri seviyelerde tuttukları için fidanlarda en ufak bir mantar hastalığı görülmediğini dile getirdi.
Bunun kendileri için sevindirici bir gelişme olduğunu, çalışmayı sektöre örnek olması açısından bir kazanç olarak gördüklerini belirten Sağlam, şöyle konuştu:
"Mantar hastalıklarından dolayı fidanlarda randıman ciddi oranda düşüyordu. Önceki yıllarda değişik ilaçlar kullanıyorduk ama bu ilaçları sürekli kullanınca etkisi azalıyordu. Bu yıl ilk defa kullandığımız kaynaştırma odasından yüksek oranda başarı elde ettik."
Sağlam, mantar hastalıklarına karşı sektörde değişik çalışmalar yürütüldüğünü, kullandıkları kaynaştırma odası sisteminin hem maliyet hem de sağlıklı fidan elde etme açısından çalışmalara önemli katkı sağladığını vurguladı.
"Yeni Doğmuş Bebek Gibi"
Sağlam, kaynaştırma odasındaki çelik ve kalemlerin "yeni doğmuş bir bebek gibi" çok hassas olduğunu söyledi.
Çelik ve kalemlerin bu dönemde en iyi şartlarda muhafaza edilmesi gerektiğini belirten Sağlam, "Kaynaştırma odasında, kuvöz ortamını gerçekleştirerek en iyi şartlarda bunu başardığımıza inanıyorum" diye konuştu.