Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye bazı ülkelere pamuk üretimi konusunda teorik ve pratik eğitim veriliyor.
Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk yaptığı açıklamada, 1934 yılından bu yana faaliyette olan kurumun yalnızca Türkiye'ye değil, dünyaya hizmet veren bir yapıya kavuştuğunu belirtti.
İstasyon Müdürü Öztürk, yurt dışından gelen konuklarımıza, genetik ıslah, yeni çeşitlerin geliştirilmesi, yetiştirme teknikleri, gübreleme, sulama, ekim, bitki koruma hastalık ve zararlılarla mücadele gibi birçok konuda teorik ve pratik bilgiler verdiğini anlattı.
Bölge çiftçisinin yanı sıra Afganistan, Pakistan, Benin ve Uganda gibi ülkelerden gelen ziraatçilere eğitim verdiklerini ifade eden Öztürk, "Eğitim sürecini İslam İşbirliği Teşkilatı finanse ediyor. Alanında master, doktora yapmış eğiticilerimiz talepte bulunan ülkelere gidip pamuk yetiştiriciliği konusunda eksiklikleri belirliyor. Daha sonra bu ülkelerden eğitici pozisyonundaki ekipler enstitümüze davet ediliyor. Kurslar 3 hafta sürüyor" diye konuştu.
Bu güne kadar 26 ülkeden çok sayıda kişiye eğitim verdiklerini vurgulayan Sadettin Öztürk, istasyonda bin 100 dönüm ekili arazi, gelişmiş 6 laboratuvar, fabrika ve tesislerinin olduğunu belirterek eğitim çalışmalarının genellikle yaz döneminde tarlada yapıldığını kaydetti. Öztürk ayrıca yurt dışından gelen konuklara, genetik ıslah, yeni çeşitlerin geliştirilmesi, yetiştirme teknikleri, gübreleme, sulama, ekim, bitki koruma, hastalık ve zararlılarla mücadele, tarım ekonomisi gibi birçok konuda teorik ve pratik bilgiler verildiğini de sözlerine ekledi.
Yabancı Pamuk Uzmanları Çok Memnun
Benin Kırsal Bölge Geliştirme Eğitim Müdürü Zounon Hermione ise Türkiye'deki eğitimin kendileri için çok faydalı olduğunu söyledi. "Nazilli'deki istasyonda yapılan çalışmalardan en üst düzeyde yararlanıyoruz" diyen Hermione, ülkesinde tek pamuk türü bulunduğunu, eğitim programlarıyla Türkiye'deki farklı pamuk türlerini görme imkânı bulduklarını belirtti.
Benin Yetiştirme Teknik ve Araştırma Müdürü Fayalo D. Germain de Türkiye'de tarım alanında öğrendikleri bilgileri kendi ülkelerinde çiftçilerle paylaşacaklarını kaydetti.