Türkiye’nin yağlık ayçiçeği üretiminin yüzde 10’unu karşılayan Adana’da hasat başladı. İlkbaharda yağışların yeterli ve düzenli olması sebebiyle ayçiçeğinde bu yıl yüksek verim ve rekolte bekleniyor.
Haber: Osman BALCI - Adana İl Enformasyon
Biçerdöverler ayçiçeği için tarlaya girdi, ilk hasat yüksek verim sinyali verdi. Çukurova’nın bereketli topraklarında ayçiçeği hasadı yüksek rekolte beklentisiyle başladı.
Adanalı çiftçiler ilkbaharda yağışlarla rahatlamıştı. Sezonun verimi hasada da yansıdı.
Hasat mesaisindeki çiftçileri ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana’da susuz tarım yapılan bölgelerde ayçiçeğinin tercih edildiğini söyledi.
Adana’nın Sarıçam ilçesi Kaşobası Mahallesinde kıraç arazilerde başlayan ayçiçeği hasadını yerinde inceleyen Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, geçen yıl il genelinde 740 bin dekar alanda ayçiçeği ekildiğini ve 223 bin ton rekolte elde edildiğini belirterek bu yıl ilkbaharın sonlarında başlayan ve haziran ayında da devam eden yağışların rekolte ve kaliteye olumlu etki yaptığını ifade etti. Ayçiçeğinin ham yağ üretiminde Türkiye’nin en önemli sanayi ürünlerinden biri olduğunu vurgulayan Tekin, “Adana'da ayçiçeği üretimi özellikle susuz tarım yapılan bölgelerde girdi maliyetlerinin düşük olması nedeniyle öne çıkmaktadır. Adana yaklaşık 250 bin tonluk üretimi ile Türkiye üretiminin yüzde 10'luk kısmını üretmekte ve 5. sırada yer almaktadır. Bu yıl ilimizde 750 bin dekar alanda üretim yapılıyor. Bahar yağışlarının düzenli ve bol olmasıyla dekara 300 kilogramın üzerinde bir verim bekliyoruz. Bu da rekoltemizin 250 bin ton civarında olması demek. Rekolte beklentimiz yüksek. Bereketli ve bol yağışların ardından bol verimle birlikte de hasada başladık. Çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Ayçiçeğinin gıda sanayisi ve hayvan yemi olarak önemli bir ürün olduğunu aktaran Tekin, bu ürünün ekiminin yaygınlaşması için önemli destekler verildiğini belirterek, “Bakanlığımız ayçiçeğine geçen yıl 109 lira dekar başı mazot ve gübre desteği, 70 kuruş da kilogram başı prim desteği verdi.” şeklinde konuştu.
Tarlasında hasat devam eden üretici Osman Arık ise 42 yaşında olduğunu ve 22 yıldır tarımla uğraştığını ifade ederek, “Bu yıl 80 dekar civarında ayçiçeği ekimi yaptım. Geçen yıl 200-230 kilogram dekara verim aldık. Bu yıl olumlu hava şartları sebebiyle verimin 300-350 kilogram olmasını bekliyoruz. Geçen yıl ayçiçeğimizi 12 liradan sattık. Bu yıl da 25-16 lira gibi bir fiyat beklentimiz var. Bakanlığımızın açıklayacağı ayçiçeği alım fiyatı ile bizleri mağdur etmeyeceğini umuyoruz.” dedi.
Başlayan ayçiçeği hasadı gösterdi ki Türkiye’nin tarımsal üretim merkezlerinden Adana bu yıl ayçiçeği üretiminde de zirveyi zorluyor.
adana
ayçiçeği
hasat
rekolte
yağlı tohum
tarım ve orman