Avrasya Tarım 2014 Fuarı İstanbulda açıldı. Fuar kapsamında gerçekleştirilen kongrede, Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, yeni hayata geçirilen TARBİL(Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi)i tanıttı.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Derneği'nin ve TÜYAP'ın işbirliğiyle açılan "Avrasya Tarım 2014", Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile Küçük ve Orta Ölçekte Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın desteği ile sektörle buluştu.
Sektörde yılın ilk fuarı olan ve "Tarım sektörünün İstanbul zirvesi" olarak adlandırılan fuarda, tarımsal mekanizasyon ve ilgili teknolojiler, traktör ve tarımsal mekanizasyon yan sanayi, su ve sulama teknolojileri, gübreler, tohum, organik tarım ekipman ve ilgili ürünler tek çatı altında sergileniyor.
Eş zamanlı olarak düzenlenen "Avrasya Hayvancılık" ise ziyaretçilere sektörde yeni iş bağlantılarının kurulduğu bir platform sağlıyor.
Fuarlar geçen yıl Amerika, Almanya, Avusturya, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Bulgaristan, Çin, Fransa, Hollanda, İngiltere, İran, İspanya, İsviçre, İtalya, Japonya, Polonya ve Romanya'dan toplam 203 firma ve firma temsilcisinin katılımıyla gerçekleşti, fuarları 52 ülkeden 30 bin 467 kişi ziyaret etti. Fuarlar, 25 Ocak'ta sona erecek.
Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi
Fuar açılışında düzenlenen kongrede, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hayata geçirilen Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) de tanıtıldı.
Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek kongrede yaptığı konuşmada, tarım sektörünün de diğer sektörler gibi uluslararası gelişmelerden etkilendiğini belirterek, Türkiye'de 3 milyon çiftçinin 30 milyon parselde tarım yaptığını, her birinin örgütlenme ve bilgi paylaşımı olmadan hangi parselde ne ekeceğine kendisinin karar verdiğini söyledi.
Çiftçilikle uğraşan 3 milyon kişinin 30 milyon parselle ilgili aldığı kararların pazarın ihtiyacıyla örtüşme ihtimalinin olmadığını vurgulayan Küsek, taşımanın ucuzladığını, dünyanın globalleştiğini, haberleşmenin kolaylaştığını, bu çerçevede Çin veya herhangi bir ülkenin geçen yıldan yüzde 50 fazla sarımsak üretmesi halinde Türkiye'deki sarımsakların tarlada kalabildiğini anlattı.
Küsek, tarım sektöründe de artık diğer sektörler gibi haberleşme, bilgi paylaşımı ve örgütlenme olmadan rekabetin zorlaştığına dikkat çekerek,"Bakanlık olarak, çiftçinin bilgiye daha kolay ulaşmasını, bu bilgiyi kullanarak dünyayla rekabet etmesini, doğru ürünü doğru zamanda ve miktarda üretmesini sağlayacak alt yapıları kurma gayreti içerisindeyiz. Gelecekte Türkiye'nin tarım sektörünün bilgi paylaşım portalı olacak TARBİL'i burada daha çok tanıtmaya çalışacağız" diye konuştu.
Bu sistemin bir başlangıç olduğunu ve diğer sistemleri de tanıtacaklarını ifade eden Küsek, Türk çiftçisinin örgütlü bir şekilde tarım yapması için gerekli bilişim alt yapısını bu sistemle atıldığını bildirdi.
Küsek, Türkiye'de tüketimin artık halde, marketlerde ve diğer yerlerde kayıt altına alındığını dile getirerek, tarımsal desteklerden yararlanmak amacıyla çiftçinin hangi parselde ne üreteceğini zamanında bakanlığa bildirmesi üzerine yıl içerisinde nerede, hangi üründen, ne kadar üretileceğinin görülebileceğini aktardı.
Gürsel Küsek, "Mesela Nevşehir'in bir köyünde faaliyet gösteren bir çiftçi, 2015'te kaç kişinin ne kadar alana patates ekmeyi planladığını, ülkedeki patates tüketimini görebilir. O yıl çok patates ekimi olacaksa başka ürün ekebilir. Tüm çiftçinin yararlanabileceği bir bilgi sistemi." ifadelerini kullandı.