Mersin\'de daha önce turunçgil ve patlıcan üretiminde beyazsinekle mücadele için kullanılan avcı böceklerin domatesleri de koruması için deneme çalışması başlatıldı.
Mersin'de daha önce turunçgil ve patlıcan üretiminde beyazsinekle mücadele için kullanılan avcı böceklerin domatesleri de koruması için deneme çalışması başlatıldı.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu ile Erdemli Ziraat Odası tarafından yürütülen "Beyazsineğe (Bemisia Tabaci) Karşı Biyolojik Mücadele Projesi" kapsamında yetiştirilen avcı böcekler, domates üretiminde deneme amaçlı seralara bırakıldı.
Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Yiğit, özellikle domates üretimine büyük zarar veren beyazsineğe karşı biyolojik mücadele edilmesi için uğraştıklarını proje hazırladıklarını belirtti.
Yiğit, bu mücadele sayesinde hem insan sağlığına zararlı kimyasal ilaç kullanılmayacağını hem de üretim maliyetinin azaltacağını anlattı.
Projenin başarılı olması halinde yurt genelinde uygulamaya geçileceği bildiren Yiğit, şöyle devam etti:
"Avcı böceğini domateste beyazsinek mücadelesinde Türkiye'de ilk kez kullanıyoruz. Daha önceki yıllarda turunçgillerde TÜBİTAK desteğinde uyguladık ve başarıya ulaşıldı. Daha sonra sera patlıcanlarda uygulama yaptık ve şimdi de domateste uygulamaya geçtik. Turunçgil ve patlıcanda ulaştığımız başarıyı domateste de sağlarsak üreticinin korkulu rüyası haline gelen beyazsinek problemini bu şekilde çözmüş olacağız."
İlaç kalıntılarına yönelik sadece üreticilerin değil aynı zamanda tüketicilerin de son derece bilinçlenmesi gerektiğine dikkati çeken Yiğit, "Domates çok güzel görünebilir ancak eğer ilaçlıysa hiçbir besin değeri yoktur ve insan sağlığına zararlıdır. Bizim yaptığımız insan sağlığı için önemli bir çalışma. Umuyorum ki turunçgil ve patlıcangillerde beyazsineğe karşı elde edilen biyolojik mücadeleyi domateste de başaracağız" diye konuştu.
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ali Gürgenç de serada yetişen domatesin en büyük düşmanının beyazsinek olduğunu belirterek, "Bu çalışma beyazsineği bitirecek ve üreticinin ilaç kullanımını engelleyecek, maliyeti düşürecek. Organik üretimle kaliteli de ürün yetişmiş olacak" dedi.
Konuşmanın ardından Yiğit ve Gürgenç tarafından Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'ndeki domates serasına avcı böcekler salındı.