Atıl araziler aspir ile değerleniyor

20 August Tuesday, 2024
Bursa’daki atıl araziler aspir üretimiyle tarıma kazandırılıyor. Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi çalışmaları kapsamında üreticilere tohum desteği sağlayan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ilk hasadı törenle gerçekleştirdi.
Atıl araziler aspir ile değerleniyor
Haber: Bursa İl Enformasyon 
Kamera: Orhan KAĞITÇI 
Fotoğraf: Muhsin ATAK

 
Tarım ve Orman Bakanlığı destekliyor, atıl araziler aspirle bereketleniyor.

Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi çalışmaları kapsamında Bursa’da atıl araziler aspir ile tarıma kazandırılıyor.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü proje kapsamında ilk olarak üreticilere yüzde 75 hibeli tohum desteği sağladı.

Toprakla buluşan tohumlardan yüksek verim alındığını belirten İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, “Bugün burada yüzde 75’i bakanlığımız katkılı olmak üzere Harmancık ve Orhaneli’de toplam 98 çiftçimize verilen 9 bin 225 kg aspir tohumunun hasat programını gerçekleştiriyoruz. Şehrimizdeki aspir üretimine baktığımız zaman yağ verimi yüzde 38-42 arasında olup diğer üretilen yerlere oranla çok daha kullanışlıdır. Özellikle posasının protein oranının yüksek olması nedeniyle hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır.  Üreticilerimize kooperatiflerimize çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Etkinliğimize katılan herkese şükranlarımı sunuyorum “ dedi.

Destek tohumlarla yeşeren aspir tarlalarında ilk hasat törenle yapıldı.
 
Hasat törenine; Harmancık Kaymakamı Sevde Nur Mantı, Harmancık Belediye Başkanı Haşim Arı Arıkan, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan katıldı.

Aspir yağı üretimi çiftçiler için alternatif bir gelir sağlıyor. Yağ çıkarıldıktan sonra kalan küspe ise besin değeri yüksek hayvan yemi olarak değerlendiriliyor.
aspir bursa tohum destek atıl arazi tarım ve orman