Ata mesleğini sürdürmek için okul yaptırıyor

17 July Thursday, 2014
Hatay\'da, ipekçiliği 80 yaşında olmasına rağmen geleneksel yöntemlerle sürdüren Hasan Büyükaşık, atölyesinde ürettiği ürünlerini ABD, Fransa, İtalya ve Danimarka\'ya ihraç ediyor.
Ata mesleğini sürdürmek için okul yaptırıyor

Hatay'da, ailesinin 5 kuşaktır yaptığı ipekçiliği 80 yaşında olmasına rağmen geleneksel yöntemlerle sürdüren Hasan Büyükaşık, atölyesinde ürettiği ürünlerini ABD, Fransa, İtalya ve Danimarka'ya ihraç ediyor.

 

Küçük yaşlardan itibaren babasını seyrederek öğrendiği ipekçiliği ilerlemiş yaşına rağmen sürdüren Hasan Büyükaşık (80), atölyesinden birçok ülkeye ipekten yapılmış ürün ihraç ediyor.

Mesleğinin yok olmasını istemeyen Hasan usta, işinin inceliklerini yeni nesillere öğretmek için okul yaptırıyor.

Hatay'da ailesinin 5 kuşaktan bu yana sürdürdüğü ipekçiliği geleneksel yöntemlerle sürdüren Büyükaşık, hemen her gün sabahın erken saatinde ocağının başına geçerek hem işini yapıyor hem de torunlarına mesleğin inceliklerini öğretiyor.

Bir dönem hemen her evin bahçesinde ocak olan Gümüşgöze Mahallesi'ndeki tek ipekçi olarak kalan Büyükaşık, ipeğin kumaşa yolculuğuna tanıklık etmenin mutluluğunu yaşıyor.

Büyükaşık, evindeki atölyesinde geleneksel yöntemlerle ürettiği ipek giyim eşyalarını ABD, Fransa, İtalya ve Danimarka'ya ihraç ediyor.

Babasından öğrendiği meslek sayesinde 8 çocuğunun geçimini sağladığını ifade eden Büyükaşık yaptığı açıklamada, uzun yıllardan bu yana yaptığı ipekçilik sayesinde işlerinin her geçen gün daha iyiye gittiğini söyledi.

Tek bir tezgâhla başladığı mesleği, şu an evinin yanında oluşturduğu atölyede başkalarına da iş imkânı sağlayarak sürdürdüğünü belirten Büyükaşık, ailesiyle yaptıkları ipeklerin ününün sınırları aştığını kaydetti.

Her gün, gün doğarken ocağının başına geçtiğini ve adeta aşkla bağlı olduğu kozaları kaynar suya dökerek iplik çıkarmaya başladığını vurgulayan Büyükaşık,"Bir kozadan ortalama bin 500 metre ipek çıkıyor. Tezgâhlarımızda günde ortalama 200 metre dokuyarak kumaş elde ediyoruz. İpek kumaştan yaptığımız ve kendi markamızı taşıyan şal, gömlek ve kravat gibi ürünlerin yüzde 20'sini de ABD, İtalya, Fransa, Danimarka'ya gönderiyoruz" dedi.

Büyükaşık, bir dönem birçok kişinin yaptığı ipekçiliğin artık unutulmaya başladığını, mesleğini unutulmaması için çocuklarının ardından torunlarına da öğretmeye çalıştığını anlattı.