Aspir, çiftçilerin umudu oldu

05 May Monday, 2014
Aspir bitkisinin ekimi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teşvikleriyle son yıllarda artmaya başladı. Bayburt’ta nadasa bırakılan 30 bin hektar arazide aspir ekilmesi planlıyor.
Aspir, çiftçilerin umudu oldu

Türkiye'de son 10 yıla kadar neredeyse hiç ekimi yapılmayan ancak tıb ve akaryakıt sektörünün de aralarında bulunduğu kullanım alanları nedeniyle "stratejik bitki" olarak adlandırılan aspir bitkisi, çiftçilerin umudu oldu.

Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, özellikle akaryakıtın Türkiye'nin en önemli girdi kalemlerinden olduğuna işaret ederek, aspirin hem o yönüyle hem de yağ sektöründe kullanılan, eczacılık ve tıbbı sektörde de kullanılabilen bir bitki olduğuna dikkat çekti.

Aspirin anavatanının ve ilk yetiştiği coğrafyalardan birinin Türkiye olduğunu söyleyen Karabulut, şöyle devam etti:

"Aspir ülkemizde çok bilinmeyen bir bitkiydi. Son 10 yılda bakanlığımızın destekleriyle üretimi yaygınlaşıp ciddi seviyelere ulaştı. Bayburt'ta bugüne kadar ekimi ve denemesi yapılmamıştı. Bu yıl bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda başlattığımız çalışmalarda ilimizin altı ayrı bölgesinde 100 dekara yakın deneme tarlaları oluşturduk. İlimizde 131 bin hektar tarım arazisi var. İlimizde her yıl yaklaşık 30 bin hektar tarım arazisi nadasa bırakılıyor. Aspir bu alanlarının değerlendirilmesinde çok önemli."

Karabulut, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın teşvikleri de dikkate alındığında aspirin üreticiye ciddi ek gelir getirecek bir bitki olduğunu ifade ederek, "Bakanlığımızın her yıl çiftçilerimize destek olarak sunduğu mazot, gübre desteğinden çiftçilerimiz yüzde 50 daha fazla yaralanacak. Yine prim desteği diğer hububat bitkilerine göre 7 - 8 kat daha fazla. Bu destekler sayesinde maliyetin hemen hemen yüzde 70'ini desteklerden üreticilerimiz çıkarmış olacak" şeklinde konuştu.

 

Aspirin hayvan yemi olarak ta kullanıldığını dile getirin Karabulut, "Bu bitkiyi Bayburt'a yerleştirip yaygınlaştırabilirsek ve hasadın ardından ekimi gerçekleştirebilirsek hem nadas alanlarını daraltmış olacağız hem de üreticilerin girdi maliyetlerini düşürüp  gelirini  arttıracağız. Böylece gelir getiren yeni bir bitkiyi Bayburt'un üretim deseni içerisine yerleştirmiş olacağız" ifadesini kullandı.

Ziraat Mühendisi Muammer Aras da, aspir bitkisinin kurak alanlarda her hangi bir sulama ve gübreleme işlemine gerek duyulmadan yetiştirildiğini ifade ederek, "Ülkemizin ve ilimizin ekonomisi açısından aspirin önemi özellikle yağ sanayisindeki açığı kapatması açısından önemli. Yine ilimizde tarıma dayalı sanayinin önünün açılması yönünden de çok büyük öneme sahip" dedi.