Asma Yetiştiriciliği Kursiyerlerine Teknik Gezi

05 January Tuesday, 2016
Elazığ'da 14 adet ''Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi'' ile 6 adet ''Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi'' onaylanarak 2015 yılı programına alınmıştı.
Asma Yetiştiriciliği Kursiyerlerine Teknik Gezi

Programa alınan “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi” kapsamında olan 14 kurstan, 9’u gerçekleşti. Bu 9 kurstan Elma Yetiştiriciliği, Meyve Ağaçlarında Budama, Domates Yetiştiriciliği, Alabalık Yetiştiriciliği, Meyve Bahçelerinde Gübreleme ve Arı Yetiştiriciliği’ne katılarak başarılı olan 190 kişi belge alamaya hak kazandı.

Proje Elazığ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Elazığ Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü (İŞKUR), Elazığ Ziraat Odası Başkanlığı, Elazığ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Elazığ Merkez Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

“Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi”kapsamında Elazığ Merkeze bağlı Muratcık köyünde 9 Kasım - 10 Aralık tarihleri arasında Asma Yetiştiriciliği kursu açıldı. Kursa Muratcık köyünden 25 kadın kursiyer katıldı. 24 günde toplam 192 saat gerçekleştirilen kurs dönemi boyunca asma yetiştiriciliğinde bahçe tesisi, fidan dikimi, asma çeşitleri, bağcılıkta aşı çeşitleri ve aşılama, bağ budaması, bağda hastalık ve zararlı konularında teori ve uygulama eğitimi verildi.

Kursun son günü olan 10 Aralık’ta Muratcık köyündeki 25 kadın kursiyer, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden K.T.V Şube Müdürü Yaşar Erdoğan ve teknik elemanlar ile Elazığ İŞKUR Müdürlüğü’nden görevli teknik elamanlar önderliğinde asma yetiştiriciliği ile ilgili olarak Malatya’ya teknik geziye götürüldü.

Teknik gezi kapsamında Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün üzüm bağları deneme parselleri gezildi. Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü ve teknik elemanları tarafından kursiyerlere asma yetiştiriciliğinin ülkemizdeki önemi, durumu ve geleceği hakkında bilgiler verildi. Ayrıca kursiyerlere yöredeki asmanın gen kaynakları ve üzüm çeşitleri hakkında bir sunum yapıldı.

Kursiyerler deneme parsellerinde yapılan bağ budama uygulamalarına katılarak, kurs boyunca verilen teorik bilgilerin uygulamasını bağdaki asma çeşitleri üzerinde değişik budama çeşitlerini deneyerek gerçekleştirdiler. Teknik gezinin devamında laboratuvarlarda kursiyerlere omega aşısı yaptırıldı.

Elazığ’da uygulamaya konulan bu proje istihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılması için düzenlenecek aktif işgücü piyasası faaliyetleri çerçevesinde tarımsal alanlarda üretilebilecek ürünlerin tespit edilmesi, üretilen ürünlerin pazarlanması ve tarım sektörünün gençleşmesinin sağlanması için ziraat ve hayvancılık alanında bulunan aile, kadın ve genç bireylerin eğitilerek bilinçlendirilmesi ve meslek edinmelerine ve istihdam edilmelerine yardımcı olunması için düzenleniyor.

Elazığ İl, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada 2015 yılında “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi” ve “Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi” kapsamındadüzenlenen kurslara 2016 yılında daha fazla kurs ve kursiyerle devam edileceği belirtildi.