Dünyaca ünlü mutfağı nedeniyle UNESCO’nun gastronomide "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'in coğrafi işaretli Araban sarımsağının hasadına başlandı.
Gaziantep’in adını yetiştiği ilçeden alan ünlü Araban sarımsağının hasadına başlandı.
UNESCO'nun dünyaca ünlü mutfağıyla gastronomide "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep’in coğrafi işaretli beyaz altını Araban sarımsağı için hasat etkinliği düzenlendi.
Etkinlikte konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Tarımda pamuk gibi birçok beyaz altın var. Daha önce pamuğumuz beyaz altındı, yeni beyaz altınımız ise Araban sarımsağı oldu. Araban sarımsağının diğerlerinden farkı aromasıdır. Araban sarımsağının raf ömrü de çok uzun. Kalitesi ve raf ömrünün uzun olması sebebiyle de tarladan sofraya giderken oluşan gıda israfı olmuyor. Sarımsağımız, dişinin büyüklüğü ve çeşitliliğiyle dünyanın en kalitelisidir." dedi.
Araban sarımsağının daha fazla üretilmesi gerektiğine işaret eden Şahin, birlik ve kooperatif kurduklarını, üretim maliyetlerini azaltmak için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi.
Araban sarımsağına katma değer katarak, aile ve çiftçi ekonomisinin yükseltilmesinin önemli olduğuna işaret eden Şahin, şöyle devam etti: “Araban sarımsağının Avrupa Birliğinde de coğrafi işaret tescili için başvurduk. Avrupa pazarında büyük bir beklenti ve talep var. Bunlar bizin dünyaya sarımsak satmaya yeni bir ağ oluşturacak.”
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan da üretimin artması için yürütülen çalışmalara değindi. İlçede soğuk hava deposu için proje yürüttüklerini aktaran Karayılan, "Araban sarımsağının işlenmesi ve toz elde edilmesi amacıyla da şu anda bir proje hazırlıyoruz. Sarımsağımız dünyada bir numara." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Şahin ve beraberindekiler sarımsak hasadı gerçekleştirdi. Hasat sonrasında alanda kurulan stantta Araban sarımsağıyla hazırlanan yemek tanıtıldı.
Gaziantep
araban
sarımsak
hasat