Türkiye ve ABD'den bir grup bilim insanı, son yıllarda bu ülkelerde artan arı ölümlerinin sebeplerinin belirlenmesi amacıyla çalışma başlattı. Araştırma tarım ilacının dozuna göre arıları olumsuz etkilediğini ortaya çıkardı
Arı ölümleri son yıllarda Türkiye'de ve ABD'de rekor seviyede görülüyor. ABD'nin bazı üniversiteleri ve Uludağ Üniversitesinden bir grup akademisyen, son yıllarda bu ülkelerde artış gösteren ölümlerin sebeplerini tespit etmeye çalışıyor. Bu konuda ABD'nin Ulusal Bilim Vakfı (NSF) ile iş birliği yapan Uludağ Üniversitesi Bursa'da gerçekleştirilen ortak çalışmalarda önemli sonuçlara ulaştı.
Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Çakmak, Türkiye'de özellikle Trakya'da böyle bir sorun yaşandığına işaret etti ve araştırma grubunun, arı ölümlerinde en önemli etkenlerden biri olarak düşünülen tarım ilaçlarının arılar üzerindeki direkt veya dolaylı etkileri hakkında çalıştığını dile getirdi. Çakmak "Araştırmada gördük ki tarım ilacının dozuna göre arıların bazıları ilaçlardan sonra hemen ölüyor, bazıları da kovana dönmüyor ve bazılarının ise çiçek tercihleri olumsuz etkileniyor. Çünkü bu ilacı alan arılar, yön duygularını kaybediyor veya motor koordinasyonu engelleniyor" dedi.
Arı ölümlerinin, kültür bitkilerinin tozlaşmasına olumsuz yansıdığını vurgulayan Çakmak, bu yüzden dünyada badem üretiminde ilk sıralarda gelen ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bir arı kolonisinin tozlaşması için aylık kiranın 50 dolardan 250 dolara yükseldiği bilgisini verdi.
Araştırmanın sonucunu bilimsel yayına dönüştüreceklerini vurgulayan Çakmak, bu çalışmaları hem bilim çevreleri hem de arı ölümlerine çareler arayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileriyle paylaşacaklarını belirtti.
Çakmak, Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi'nde arı-fauna çalışması başlattıklarını ve AGAM' da bir arıcılık müzesi kurulacağını da sözlerine ekledi.